Вестниците в петък, 12 декември

Най-доброто от печата

12-12-2014, 06:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сертов изплашен от неплатена сделка за ток за 15 млн. евро


"24 часа"
Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов е бил силно притеснен от неплатена сделка с ток за 15 млн. евро. Това заяви Маргарита Михнева пред агенция ПИК.
Сертов е консултант в “Обединени енергийни търговци”. Миналата седмица разбрал, че има заведен иск в Софийския градски съд от гръцката енергийна борса за 14 млн. евро. Пред “24 часа” Михнева обясни, че материалите по делото са при нея.
Сделката била извършена от фирма “Вивид Пауър” - тя купила ток от Гърция, който бил доставен в Турция на фирма на бизнесмена Ангел Божилов, собственик на “Обединени енергийни търговци”. Енергията обаче не била платена на гърците. Информацията за иска бе потвърдена от Димитър Ламбовски, председател на борда на “Вивид” и ексдепутат от НДСВ.
Божилов обаче отрича. Казва, че това е казус отпреди 3 години и ще съди Михнева.
Той бил поканен в управата на фирмата от Ангел Божилов, който му обяснил, че иска да го ползва като експерт. За сделката с гърците обаче Ламбовски не бил уведомен и не се бил подписвал под нея. В момента се опитвал да събере всички документи за нея и да установи как е протекла. Със сигурност можело да се каже, че въпросната сума била заведена в счетоводните документи на “Вивид”.


Потопихме Турция и Гърция
"24 часа"
Два язовира потопиха Южна България, водата тръгна към Турция
Два язовира - “Копринка” и “Жребчево”, наводниха Южна България след няколко дни обилни валежи. Водите тръгнаха бясно към Турция и Гърция и създадоха проблеми на съседите. Заради преливащите язовори бедстват хората в Гълъбово, Раднево, Мъглиж и Николаево. Докато подсушават къщите си, те питат кой контролира нивото на водата в язовирите. Отговорът не е ясен, тъй като поне шест ведомства управляват водите у нас.
Това са екоминистерството, Министерството на земеделието, “Напоителни системи”, “Язовири и каскади”, общините, военните. Неотдавна в Гълъбово вътрешният министър Веселин Вучков призна, че няма координация между институциите. Сега се работи за промяна в законодателството с цел един орган да отговаря за всички язовири в България.
След като цяло денонощие от яз. “Копринка” изпускаха по 120 кубика вода в секунда, общият обем на язовира намаля до 135,6 млн. кубика при общ капацитет 142 млн. Вече няма опасност той да бъде достигнат. 12 куб. м/сек от изпусканата вода минава през ВЕЦ-а под язовирната стена и оттам продължава по напоителен канал на юг към Ст. Загора и р. Сазлия, останалото количество изтича в р. Тунджа към яз. “Жребчево”.


НЕК затъва с 600 млн. лв. на година
"Труд"
Само за година чистата загуба на държавната Национална електрическа компания (НЕК) се е увеличила повече от 4 пъти до рекордните 600 млн. лева, при 137,2 млн. година по-рано.
Данните обяви назначеният преди една седмица изпълнителен директор на компанията Петър Илиев. Според него основната причина за тежкото състояние на НЕК са занижените цени на тока, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Шефът на компанията беше категоричен, че е длъжен да поиска увеличение на цената на тока, макар да не го иска, ако нищо не се промени до една седмица. По думите му в момента НЕК продава ток за 125 лева за мегаватчас, при реална цена от 200 лева.
„Не сме получавали заявление от НЕК за поскъпване на тока от 1 януари, но дори и да получим, няма как да стане, защото най-малкото няма време", коментира пред „Труд" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя допълни, че НЕК може да се оплаква от решения на предишния състав на ДКЕВР, но не и на сегашния.
В момента регулаторът изчаква да бъдат открити резерви в самите държавни дружества, а чак след това да се мисли за ново поскъпване на тока.


Машинистът от адската катастрофа се спасил със скок от смъртта
"Труд"
Машинистът от тежката катастрофа между влак и камион край Мурсалево на Е-79 успява да скочи навреме и да предупреди пътниците да се спасят. В ужас всички се разбягали, катерейки се панически по баира. За късмет жертви няма. Това съобщава struma.bg. По-рано изданието излезе с версията, че машинистът е загинал, но тя не се потвърди.
Тежката катастрофа между влак и ТИР стана тази вечер около 19.00 ч. в района на село Мурсалево. Камионът, шофиран от 35-годишния Пьотър Смирак, движейки се по Е-79, за да избегне свлякла се скална маса, прави рязък завой, излиза от пътното платно и се преобръща, падайки върху жп линията. Шофьорът и брат му, 45-годишният Мирослав Смирак, успяват да изпълзят от тира, спасяват се, като, лазейки, се изкачват по склона. Само след секунди електрическата мотриса „Дезиро“, пътуваща по линията Кулата-София, се забива в резервоара на тира, последвал мощен взрив.
Машинистът успява да скочи и да предупреди пътниците да се спасят. Екип на Спешен цънтър - Благоевград начело с д-р Марков пръв стигна до мястото на инцидента. Линейката закара в благоевградската болница братята поляци. Те са били адекватни, по първоначална информация са с гръдни контузии и мозъчно сътресение.
Тирът е изпепелен от взрива. Движението по Е-79 бе блокирано. Огромни колони се образуваха от двете страни на пътя. На мястото пристигнаха МВР министър Веселин Вучков и главният секретар Светлозар Лазаров. Ръководството на БДЖ също бе на мястото.
Движението на влаковете в участъка Бобошево-Кочериново бе спряно. 95 пътници е имало в катастрофиралия влак. Осигурени са автобуси, с които са извозени. Хората са в шок от преживения ужас.


Банковите карти с таван на таксите
"Стандарт"
Въвеждат посредници при взимането на ипотечни кредити
Въвеждането на таван на таксите на банковите карти при пътуване в страните от ЕС и плащане и теглене на пари в брой, предлагат финансови експерти от Европа. Таксите за платежните операции, свързани с карти, ще се изравнят за всички страни членки на ЕС и ще бъде въведен таван на цените по подобие на роуминга при мобилните телефони.
Такова предложение за регламент на ЕК се обсъжда, за да се изравнят цените на плащанията с карти в различните държави и така да се улесни ползването им. Това каза Цветанка Михайлова от Министерството на финансите на конференция за защита на потребителите на финансови услуги.


Любимият залог - 3 гола в последните 15 минути
"Стандарт"
Проверяват приятелски срещи на "Локо" (Пд) и "Любимец" в Марбея
3 гола в последните 15 минути. Това е бил любимият залог на родните участници във футболното черно тото, разкриха участници в разследването. Подобно развитие гарантирало печалба с достатъчно висок коефициент, но в същото време не будела основателни съмнения.
Родните футболни мениджъри и треньори обаче практикували на практика най-разнообразни похвати - брой корнери и тъчове, залагали дори и на брой отсъдени от съдията фалове. Все пак най-масови били залозите на точен резултат за края на мача или броя отбелязани голове през второто полувреме.
Масово уреждане на мачове по указания на мениджъри на водещи футболни клубове. Това е разкрила уникалната по рода си полицейска операция срещу черното тото. "Разпитите на футболисти са само върхът на айсберга. Те трябва да кажат дали са получавали нареждания и от кого как да завършат дадена футболна среща", разкриха източници от разследването. Засега се разплитат мачове свързани с "Локомотив" (Пловдив) и "Любимец" от сезоните 2012-2013. От миналата година в полезрението са контролите в испанския курорт Марбея отново с участието на двата отбора. Там "Любимец" записа две много тежки загуби - 0:7 от ЧФР Клуж и 0:8 от Динамо (Киев). "Локото" пък падна с 0:4 от шведския Гьотеборг.
Вчера стана ясно, че заедно с разпитания голмайстор на "Локо" (Пд) Мартин Камбуров е задържан и неговият брат Антон. Той има букмейкърски пункт. Срещу него е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група и даване на подкупи, съобщи TrafficNews.bg. До снощи обвинения на участници в черното тото още не бяха повдигнати. Действията по разследването и събирането на веществени доказателства продължават, съобщиха от Специализираната прокуратура.
Все още се разплита схемата, по която са били уреждани мачове.


Мъж уби с брадва жена си в Столипиново
"Новинар"
21-годишна жена от Столипиново почина в болницата от рани, нанесени от развилнелия се неин съпруг.
Сигналът за битовия скандал е постъпил в полицията в 12.45 от техни съседи.
Веднага се е намесила полиция, но ударите с брадва по главата са причинили смъртта на младата жена.
Убиецът е задържан за 24 часа. Случаят е поет от Окръжна прокуратура Пловдив.


Танцуващ светофар за по-безопасни кръстовища
"Новинар"
Изобретателни португалци намериха начин как да привлекат вниманието на шофьори пешеходци и да направят кръстовищата по-безопасни - с танцуващ светофар.
Вярваме, че интелигентните идеи могат да превърнат града в по-добро място. Като танцуващия светофар, който кара хората да чакат и да гледат анимациите, а не да преминават на червено, обясняват идеята си находчивите изобретатели.


Шарени надписи алармират за алергени в храните
"Монитор"
И кръчмите съобщават за опасности в кюфтетата и гювеча
С шарени букви, на цветен фон или с различен шрифт трябва да бъдат изписвани от утре алергените, които се съдържат в храните. Това предвиждат новите европейски изисквания в областта на етикетирането, които влизат в сила. Абсолютно задължително е информацията за продуктите, които може да предизвикат алергична реакция, да бъде предоставена и на клиентите в заведенията и дори от продавачите на улична храна. Законотворецът в Брюксел обаче не е упоменал дали опасните вещества трябва да се изписват в менюто, или да сложат на видно място табло с информацията, затова кръчмарите все още не са съвсем наясно как ще постъпят. Със сигурност обаче клиентите в ресторантите не може да бъдат информирани устно от сервитьорите, колкото и да са сладкодумни и приказливи. Необходимо е да има писмена следа както за органите, които правят проверка, така и за хората, които си поръчват.
Новост в европейския регламент за предоставянето на информация за храните е големината на шрифта на малките букви, с които са изписани съставките, уточни за „Монитор” д-р Райна Иванова, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните” към Българската агенция за безопасност на храните. Вече има изискване при нормалните опаковки големината на буквите да бъде най-малко 1,2 мм. Ако опаковката е по-малка от 80 кв. см, височината на малките писмени знаци не може да е по-малка от 0,9 мм, а при повърхност от 10 кв. см има изисквания за предоставяне само на някои данни от регламента – наименование, съставките, които предизвикват алергии и непоносимост, нетно количество, както и срока на трайност. Етикетирането не значи само надписи на предварително опакованите храни, но и предоставяне на документите, които придружават храните, каза още д-р Иванова.


Заплахи към Боби Михайлов: Спри да ровиш, ще страдаш
"Монитор"
SMS-ът пратен от австрийски номер, атакуват и други от БФС
Президентът на БФС Борислав Михайлов и други служители в централата са получавали анонимни заплахи по телефона. Това съобщи Блиц, позовавайки се на източници от полицията. Заплахите са свързани както с настоящата акция за черно тото в България, така и със скандала, избухнал около юношеския национален отбор през лятото. Още тогава Михайлов е получил съобщение, което гласяло: „Спрете да ровите, че ще пострадате!”. SMS-ът бил изпратен от австрийски номер. От БФС са уведомили полицията, откъдето пък са поискали съдействие от австрийските власти. След няколкомесечно затишие онзи ден Михайлов и други футболни хора са били атакувани с нова порция съобщения, в които заплахите били още по-свирепи. Този път есемесите били от български номера. Не е изключено босът на футболния съюз да си наеме охрана заради заплахите.