Парламентът ратифицира заем за 3 млрд. лева от 4 банки

Заемът е договорен за срок шест месеца с възможност за удължаване

Народното събрание ратифицира нов заем в размер на 3 млрд. лева на второ четене, съобщи „Фокус“. В подкрепа на новата ратификация гласуваха 107 народни представители, 39 „против” и 23 „въздържали се”. Парламентарните групи, които подкрепиха ратификацията са ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Договорът за заем е между Република България и "ЕЙЧ ЕС БИ СИ БАНК ПИ ЕЛ СИ", "СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ", "СИТИБАНК ЕН ЕЙ" (клон Лондон) и "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК” АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и „УНИКРЕДИТ БАНК” АГ (клон Лондон) – ролята на агент, подписан на 8 декември 2014 година.

Целта на подписаният договор е предоставянето на Република България на мостови заем в размер на 1 500 000 000 евро, който се предвижда да бъде погасен с постъпленията от планирана емисия държавни ценни книжа (ДЦК) на външните пазари през 2015 година в рамките на средносрочна програма за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари.

Заемът е договорен за срок шест месеца с възможност за неговото удължаване с още шест месеца при лихвен процент, определен на базата на 6м EURIBOR плюс надбавка.
Поемането на дълга се извършва на основание чл. 69 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 година, като средствата от заема ще бъдат използвани за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа.