Марица в Хасковска област спада

При Свиленград нивото й е по-ниско с 25 см от вчера

Обстановката в Хасковска област е нормализирана след продължителните валежи, съобщават от областната администрация.

При Димитровград нивото на река Марица пада с 15 см, в Симеоновград - с 10 см, при Харманли - с 20, в Любимец тя е 3 метра, при критични 580 см, а при Свиленград пада с 25 см.

В Симеоновград нивото на река Сазлийка пада с 20 см. Остава затворен пътя Троян - Дряново - Свирково. В Харманли нивото на река Харманлийска е 280 см., като понижаването е с 20 см. В Тополовград се задържа нивото на р. Тунджа.

В язовир „Тракиец” се вливат вече 6 куб.м/сек., а се изпомпват 4.6 куб.м/сек. За сравнение - преди дни в язовира постъпваха количества от близо 40 куб.м./сек. Източването с по 4,6 куб.м./сек. ще продължи и след спиране на притока, за да може да се освободи обем.

Въпреки това денонощните наблюдения продължават. Вчера на възлови места камиони изсипваха пръст, за да издигат нови диги, които да спират навлизането на водата там, където има опасност от разливи.

Без питейна вода все още са селата на общината, но водоноски от ВИК продължават да ги снабдяват в определени дни по график. Забранено е ползването на водата за питейни и други битови нужди.