Ще си сътрудничим с Малта в областта на културата

За това се договориха зам.-министърът на културата Боил Банов и новоназначеният посланик на Малта в България

Заместник-министърът на културата Боил Банов прие извънредния и пълномощен посланик на Република Малта в България Н.Пр. проф. Лино Бианко. 

Срещата в Министерството на културата започна с поздравления на заместник-министър Боил Банов към новоназначения посланик на Република Малта у нас, като г-н Банов пожела на Н.Пр. проф. Лино Бианко успешен мандат в София, информираха от пресцентъра на културното ведомство.

Н.Пр. проф. Лино Бианко от своя страна благодари за възможността да се срещне с г-н Банов, за да представи своите виждания и идеи за развитието на бъдещите взаимоотношения в областта на културата между България и Малта. Дипломатът подчерта също, че през 2018 година предстои столицата на Република Малта – град Ла Валета, да бъде Европейска столица на културата, което е и една много добра възможност за бъдещо сътрудничество с гр. Пловдив, избран за Европейска столица на културата за 2019 година от България.

Посланик Лино Бианко отбеляза също, че вижда нови възможности за сътрудничество между страните ни във всички области на културата, изкуството и културното наследство, като особено би се радвал България да сподели опит и в областта на музиката, където имаме много високи постижения.

В хода на разговора заместник–министър Боил Банов обърна внимание, че в момента нямаме действащо подписано Споразумение за културно сътрудничество между Република България и Република Малта и изрази желанието си това да се случи възможно най-скоро, за да може именно на тази нормативна база да стъпят и бъдещите взаимоотношения в духовната сфера между двете страни. Освен очакваното тясно сътрудничество и партньорство между двете бъдещи европейски столици на културата, г-н Банов специално акцентира и на предстоящото ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз – за Малта през 2017-та и за България - през 2018 година. 

Двете страни се договориха да проучат възможностите за подновяване на двустранното споразумение в областта на културата в най-близко бъдеще, като в най-скоро време ще пристъпят към неговото изработване.