Подпалете си калориите преди Коледа! Яжте супа с лук

Животът

13-12-2014, 09:45

Снимка:

lekuva.net

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Те буквално палят и горят мазнините

Постещи или не в момента, всички могат да си ударят една чистка на организма в последните десетина дни преди да започне коледното тъпчене с калории. Почистване с лук, чесън, праз! Те буквално палят и горят мазнините.

 Лукът и чесънът, че и празът, често недолюбвани заради миризмата им, засилват кръвообръщението, прочистват кръвоносните съдове, подобряване захранването на клетките, пише "Всеки ден". Горенето на мазнини започва един час след консумация на лук и чесън, тъй като интензивността на обмяната на веществата в клетките се повишава след като се похапне от тях.

 А и миризливостта се превръща в тънък аромат, когато лукът се сготви изискано. Не случайно една от най-изтънчените супи е тъкмо лучената от Франция - меката на културата на храненето. 

 Според легендата, пръв е сготвил лучена супа Луи XV. При един от ловните си излети, късно вечерта кралят огладнял, но в ловната хижа имало само малко лук, масло и шампанско. Той смесил всички налични продукти и така се получила любимата на всички французи супа.

 

Френска лучена супа (един от многото й варианти)

 

Продукти: 1/2 кг стар лук, 100 мл бяло вино, може и шампанско, 3-4 скилидки чесън, 3 кубчета зеленчуков бульон, 300 г ементал, може и кашкавал, 200-300 г праз - без зелените пера, 50 г масло, 1 супена лъжица мащерка, сол и черен пипер на вкус, 1-2 чаени чаши крутони от хляб, запържени или запечени с масло.

 Приготвяне: Лукът се нарязва на тънки кръгчета и се запържва в маслото. Добавя се с бъркане ситно нарязаният праз, начуканият чесън, кубчетата бульон и около 1 литър вода. Овкусява се с мащерка, сол и черен пипер. Оставя се да заври и къкри на тих огън към 30 минути. Към края на варенето се сипва бялото вино. Супата се слага във фурната с поръсените отгоре крутони и настъргания ементал. Пече се за десетина минути на висока температура, докато се зачерви.