Сумата на изплатените влогове от КТБ е 2,25 млрд. лв.

Хората не са загубили доверие в банковата система, заяви Радослав Миленков

Две трети от гарантираните влогове на КТБ са изплатени. Сумата на изплатените влогове до момента е 2,25 млрд. лв., заяви пред „Дарик“ Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Няма официална статистика за изплатени пари в брой, но информацията, която имаме от банките това е около 1,5 - 2% на изплатени пари в брой, което е един много минимален процент, каза Миленков. Хората предпочитат банковата система и не са загубили доверие в нея, обясни той и допълни, че критерият, по който са избрани деветте банки, които да изплащат влоговете, е бил това във всички градове и населени места да съществуват клонове на тези банки. Нямаме информация за откази за изплащане на влогове в момента. Профилът на тези, които до момента са минали, са вложителите с по-големи влогове. Очакваме профилът да се промени към вложителите в по-малки влогове, каза Радослав Миленков.

Той обяви още, че досега не са докладвали опити за злоупотреби. Именно за да няма злоупотреби, Миленков апелира вложителите да не се сърдят, когато минават през някаква идентификационна процедура, която е малко по-тромава, но това се прави не само за сигурност на банката, но и заради сигурността на самите вложители.