Ще успее ли Бургас да си върне отделението по изгаряния?

Мисия Бургас

13-12-2014, 16:16

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Монтьор е приет с 90 процента изгаряния в МБАЛ-Бургас

Публично-частно портньорство и лекарски екип ще се търсят за връщането на старата слава

Отделението по изгаряния в МБАЛ-Бургас, което беше закрито преди десет години, предстои да бъде възстановено.

За това ще положат максимални усилия община Бургас и ръководството на болницата.

„Липсата на такава структура е голям дефицит на здравното обслужване в региона. Т.нар патология с инциденти, които възникват в областта, ни карат да преосмислим тази стратегия. Независимо, че на този етап в национален мащаб никой не е декларирал желание да ни помага, ние ще отстояваме идеята. Засега имаме подкрепата на Община Бургас.”, коментира изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев.
Според него липсата на отделение по изгаряния в Бургас може да окаже негативно влияние върху бъдещи инвестиционни намерения в общината и областта.
Той не се ангажира със срок, в който ще бъде изградено новото звено, но уточни, че методическата помощ, която ще се окаже при изграждането му, се очаква да дойде от Отделението по термична травма към Военноморската болница във Варна.
Последният последен сериозен инцидент в Бургас с висок процент изгаряния, стана миналия месец в нефтената рафинерия „ЛУКОЙЛ Нефтохим”. Тогава пострадалият работник е бил стабилизиран в МБАЛ-Бургас, след което е бил транспортиран във варненската клиника.
Финансиране за отриване на Отделението по изгаряния ще се търси чрез европроекти по различни Програми на ЕС. На второ място ще се искат средства от бюджета на Министерството на здравеопазването. Вариант е и публично-частното партньорство