Внимавайте с онлайн измамите по празниците!

Крими

13-12-2014, 18:04

Снимка:

www.izmami.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте кои са най - разпространените от тях

Мошеници ни заливат с фалшиви дарителски кампании по Коледа, предупреждават криминалисти. Те смятат, че времето, когато повечето от нас стават по-състрадателни, е моментът за големия удар. Някои от измамниците се маскират като доброволци и искат пари уж за болно дете, чиято снимка показват по Главната. Други тръгват директно по офисите на големи фирми с фалшиви картички. Подобна измама  бе предотвратена преди време с картички ментета на БЧК.
От големите софтуерни компании предупреждават за 12 онлайн измами, които ни заплашват от компютрите по Коледа. Те дори разпространиха списък на заплахите, от които трябва да се пазим по празниците. Те варират от фалшиви поздравителни картички, носещи със себе си “подарък” - зловреден код, до измамни благотворителни акции, целящи да отнесат парите ни.
Напоследък все по-активно се говори за електронни фактури. Някои вече ползват такива и знаят как изглежда е-фактурата, но повечето хора не знаят. Покрай празниците обаче е възможно да получим електронни фактури за неща, които не сме поръчвали никъде. Това може да са фалшиви фактури от името на популярни електронни магазини. Друг вариант е да са бележки, претендиращи да са уведомления от куриерски служби, които приканват да им се представят точен адрес и данни за кредитна карта. 
Приятелски покани по социалните мрежи: киберизмамниците бродят из всички виртуални пространства. Покани и “подаръци” от непознати приятели в онлайн социалните мрежи трябва да се гледат с подозрение: възможно е да са от дружелюбно настроени непознати, но по-вероятно е да носят със себе си “подарък” - зловреден код, който неусетно се инсталира на компютъра и краде потребителски имена, пароли, номера на кредитни карти и др. 
Празнични е-картички: бъдете предпазливи, когато отваряте електронни картички с поздравления за празниците. Особено ако са от сайт, за който не сте и чували. Заедно с поздравленията чрез такива електронни картички можете да се сдобиете и с вируси, включително троянски коне, които тихомълком крадат ценни данни. Отваряйте картички, изпратени от хора, които със сигурност познавате. Ако ще пращате електронни поздравления, доверете се на утвърдени сайтове, за да предпазите и себе си, и приятелите си. 
Луксозна бижутерия: нищо чудно да получите оферта да купите за близките си луксозни бижута на суперцена. За празничния сезон предложенията може да включват марки като Cartier и Gucci, а цените да са твърде хубави, за да са истина. И действително, те не ще да са истински - ще ви отведат на сайтове, където или ще ви поканят да си дадете парите за подарък, който така и няма да получите, или ще ви заразят със зловреден код. 
Пазаруване онлайн: ако ще пазарувате от е-магазини и най-вече ще плащате електронно, правете това само ако компютърът ви е свързан към добре защитена мрежа. Повечето от правилата за безопасност важат за цялата година./Марица.бг