Пенсионната система е така кърпена, че не може да функционира

Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с представители на синдикатите и работодатели. По думите на Борисов по време на срещата е станало ясно, че нямат никакво разминаване по нито една тема.
„Приех стажът да продължи да се увеличава с четири месеце. До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е объркано с главата надолу”, посочи Борисов.
„Кой би бил против укриването на осигуровки, освен това така създадената пенсионна система, тя е така кърпена, че не може да функционира. Затова се намесих в тези разговори, защото на практика, така както години наред банковата система, така сега пенсионните фондове и самата система всички партии и политици политиканстват и си слагат главата като щрауса в пясъка. Айде, пенсионните фондове да започнат да си плащат, могат или не - кой би бил против демокрацията. Какво е демокрацията - да те задължат някъде да си внасяш парите? Демокрацията, така както аз я разбирам всеки е да може сам да избере това, което счита за себе си като най-правилно”, допълни премиерът.

„Аз поех ангажимент, както и г-н Константин Тренчев, и Пламен Димитров, лично да разговарям, и с г-н Михаил Миков, с г-н Лютви Местан, включително и с Волен Сидеров, и с БДЦ, защото повтарям, те само преди няколко месеца се провалиха в тази реформа. Тогава взеха най-лесното решение да я замразят. Те не отмениха четирите месеца, те просто казаха: „Така или иначе, 2014 г. е празна за България, в историята, няма да я има тази година, все едно я няма. Те многократно заявиха от трибуната на парламента, че по теми, които са важни за държавата в дългосрочен план, ще бъдат градивна опозиция”, допълни премиерът.
„И аз не случайно правя този период от време, достъпен за всички партии да изразят пред синдикатите позицията си, те от утре започват своите срещи с тях, ние също в парламента, затова и госпожа Менда Стоянова е тука , за да може от името на ГЕРБ също да ги поканим на срещи и дискусии”, каза още Бойко Борисов.