Супербактерии ще носят повече смърт от промените в климата

Ако не бъдат разработени нови лекарства в следващите 35 години могат да загинат 300 млн. души

Опасността от нови щамове бактерии, които са устойчиви на лекарствата, е по-голяма от промените в климата. До 10 млн. души годишно могат да измират от подобни патогени и заболявания като малария, пресмята икономистът Джим О`Нийл. И макар за тази опасност да знаят мнозина, информираността си остава недостатъчна, констатира британският в. "Телеграф", цитиран от Нова телевизия.

Различни специалисти в медицината и политиката неведнъж призоваваха за разработване на нови лекарства. Иначе медицината ще се върне в Средновековието.

Ако не се предприеме нищо, следващите 35 години могат да загинат 300 млн. души, при това от болести, които все още не могат да се лекуват. Така към 2050 г. от устойчиви патогени ще умират повече хора от рак, холера, диабет, тетанус взети заедно. А това ще нанесе тежък удар по световната икономика, защото лечението ще излезе двойно по-скъпо от най-сложните процедури и операции.

Бедата ще засегне всички, без изключение. Само в Индия ще измират по 2 млн. души годишно. Още по един милион ще си отидат в Китай. В Нигерия всяка четвърта смърт ще се падне на устойчивите щамове. А в Индонезия заради новите щамове на малария, които не се подават на лечение, могат да умрат 300 000 души.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"