Кухните за бедни отварят врати от днес в целия град

Над 2000 социално слаби ще се хранят безплатно в Пловдив

От днес в Пловдив отварят врати 11 социални трапезарии, разположени в шестте района на града. Безплатен топъл обяд до 31-ви март догодина ще получават над 2000 души.

270 хиляди лева са осигурени от общинския бюджет за функционирането на трапезариите, съобщи директорът на Общинската дирекция "Социално подпомагане" Веселина Ботева. Възможност да посещават социалните трапезарии имат възрастни хора с пенсии до 250 лева, пловдивчани с ТЕЛК, деца сираци или с увреждания, безработни, както и самотни родители. Тези хора вече са подбрани, според определените от общината критерии.

Фирмите, спечелили обществените поръчки по райони, прилагат меню за целия период от 75 работни дни. Задължително е в него три пъти седмично да е включено месо.

От дирекция "Социално подпомагане" съобщиха още, че тази година в квартал "Коматево" също ще функционира трапезария, в която топла храна ще получават 60 души.

Общо 410 са жителите на „Южен”, които тази зима ще получават топъл обяд. Освен в Коматево, ще има още две трапезарии – в СОУ „Св. Константин Кирил Философ” и в сградата на механотехникума. 

Само една е социалната трапезария в район „Тракия” и тя ще бъде в стола на СОУ „Димитър Матевски”. Там през зимните месеци топъл обяд  ще получават 300 жители на „Тракия”. Все още квотата за района не е изпълнена, но приемът на документи продължава и от кметството се надяват дори да има резервни бройки. 

Най- много, 6 на брой, ще бъдат трапезариите в район "Централен".