Почина д-р Гарабед Томасян, първият син кмет на Пловдив

Животът

15-12-2014, 06:35

Снимка:

morskisviat.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина омбудсманът на Пловдив Димитър Атанасов

Отиде си на 79 години

Почина д-р Гарабед Томасян – първият демократично избран кмет на Пловдив. Той си отиде на 79 години след продължително боледуване.

Гарабед Томасян управлява Пловдив от 1991 до 1995 г. Първият син кмет на Пловдив беше носен на ръце при встъпването му в длъжност. По време на неговото управление започна изготвянето на основни нормативни актове, връщането на частна собственост. Благодарение на него беше внедрена немска технология на сметището край Цалапица , което буквално спаси Пловдив и околните села от екокатастрофа. Първият приют за кучета в страната също беше построен по негово време.

Гарабед Томасян е роден през 1935 година в Пловдив и завършва медицина в родния си град. Работи като лекар в Момчилград и Крумовград. През 1967 г. се премества в Пловдив. Същата година добива национална известност със създаването на първия подводен дом „Хеброс". Заедно с Иван Петров живее в него около 20 дни на дъното на Варненското езеро. През 1987 г. осъществява експедиция „Перун", при която с реплика на 7-метрова дървена славянска ладия пътува по Дунава, Черно море и реките Сава и Драва. От 1990 г. до 1991 година е председател на временния изпълнителен комитет на община Родопи .

Погребението ще е във вторник.