Четирима мълчали и потулвали зверското изнасилване на петокласника от Дебелт

Глобяват до 3000 лева директора на училището на ужасите, медсестрата, педагог и ресурсен учител

Четирима служители на училището в Дебелт, където в началото на месеца зверски беше изнасилен петокласник, ще бъдат наказани. Медицинската сестра на училището, един ресурсен учител, педагог и директорът са разбрали за случая, но са се опитали да го потулят. Това съобщи в сутрешния блок на bTV Ева Жечева - председател на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Четиримата са получили актове за административно наказание, което значи, че ще бъдат глобени от 1000 до 3000 лв. Такива са възможностите на агенцията. „Няма наказание, което да е достатъчно“, смята Жечева.

Инспектори на агенцията са установили, че хората от училището са имали информация за случилото се, но са премълчали, написа Блиц.„Те са видели следи по ръцете на детето, те са неглижирали този проблем, те са сметнали, по техни обяснения, че това е вследствие на зацапване – той не си е измил ръцете“, обясни Жечева.

Насиленото момче е казало, че е имало инцидент в тоалетната с друго дете. Медицинската сестра го е посъветвала да отиде на личен лекар, който да го изпрати на хирург. Петокласникът е заведен на лекар няколко дни по-късно. Инцидентът е станал на 5 декември, огласен е на 8-и, а ДАЗД влязла в училището на 10-и.

„На мен ми е трудно да знам защо няма никаква реакция. На това трябва да отговори това общинско училище“, каза Жечева. Тя посочи, че през октомври сред учениците на училището е правена анкета, изисквана за всички училища. В нея са обхванати едва около 80 от 193 ученика. 80% от запитаните са посочили места в училището, където са станали обект на насилие. „Тази анкета не е била анализирана“, посочи Жечева. До ДАЗД пред сигнали от това училище не са достигали.

Седмокласникът, насилил момченцето в Дебелт, в момента е настанено в дом от системата на МВР. „Той също е жертва. Той е непълнолетен, той е дете, той е жертва на системата, защото никой не знае в каква среда расте това дете“, каза Жечева.

Тя обясни, че след случая с Анна-Мария – детето с аутизъм, което се оплака на родителите си, че е било изнасилено в 4-о помощно училище в София, е започнала проверка на всички помощни училища в страната. Установени са проблеми в 3-о училище – неглижиране на децата и грубо отношение към майката. „Това е един от натрапващите се проблеми – неумение да се работи с родителите“, обясни шефката на ДАЗД.

„Нарастват, за съжаление, случаите на тормоз и агресия между децата“, допълни тя. Жечева разказа фрапиращ случай за четирима големи ученици, завлекли и заключили първокласничка в мъжката тоалетна. По-късно майката на единия от хулиганите, която била учителка в същото училище, накарала момичето да се извини пред всички, че с поведението си е провокирала и е позволила такова отношение към себе си.