Само 1 процент от храните не са ГМО

Топ 20 на мутиралите продукти

От години всеки плод и зеленчук може да бъде създаден по изкуствен начин в лабораторни условия, така че да изглежда по-голям, по-хубав и по-блестящ. Спорно е дали генномодифицираните храни са толкова вредни, колкото се твърди, но е факт, че не са така вкусни, както тези, родени в естествени условия. Стряскащите цифри обаче са, че едва 1 процент от храните в световен мащаб са напълно безвредни. Има обаче няколко плода, които не са ГМО, разкриха пред „Всеки ден" спецове в хранителната промишленост.

 Авокадото, аронията, боровинките и малините са именно тези храни, които са най-чисти и най-безопасни за здравето, твърдят те. В световен мащаб на пръстите на ръката се броят случаите за авокадо, създадено в лаборатории. Същото се отнася на родна земя за аронията и малините, категорични са експерти. ГМО храната е блестяща, с равномерна големина, без натъртвания, без белези и признаци на разваляне. Видът и формата на тези „перфектни" плодове и зеленчуци е първият сигнал, че те са изкуствени.

 Ако се чудите дали да посегнете към тях или към храните, които са с различни цветове, размери и форми, дори малко очукани и натъртени, то по-добре изберете вторите. Шансът да са ГМО е доста по-нисък. Така че неугледният вид на зарзавата от двора на баба и дядо на село е далеч по-полезен и хранителен, показват лабораторните изследвания.

 По правило изкуствените храни са най-евтини, а здравословните - по-скъпи. По формата си блестящото ненатъртено авокадо може да ви заблуди, че и то е отглеждано в изкуствени условия. Това е заблуда. Този екзотичен плод от Северна Америка не е ГМО, категорични са експерти. Наричат го суперхрана, както и алигаторска круша, поради формата му и тъмнозелената му груба обвивка. Освен че не е изкуствено, то съдържа и богати на хранителни вещества калории. Освен здравословните му действия има много начини да се насладите на авокадото от множество рецепти за смесване в салати и използване като заместител на месо в сандвичите.

 

Малините, боровинките и аронията, отглеждани в България, също се смятат за чисти, твърдят хранителни спецове. Отчасти това се дължи на факта, че тези плодове са твърде дребни. Аронията и боровинките са едни от най-силните антиоксиданти в природата и са по-полезни от ябълките или портокалите. 200 грама малини дневно или пък половин чаша черни боровинки или пък сок от арония дават невероятен тонус на организма.

 Родният чесън, а не вносният от Китай, също е отглеждан в естествени условия и е безопасен. Едрият и идеален на външен вид чисто бял чесън не е българско производства, а най-често е внос от Китай. Той има огромни скилидки, които имат много силна миризма, но някак доста по-специфична. Българският е обикновено доста по-дребничък и на пръв поглед неугледен, но пък много по-добър и натурален избор от китайския.

 

Топ 20 на мутиралите продукти

 

Ежегодно „Грийнпийс", както и родни неправителствена екологични организации изготвят списък с най-разпространените генномодифицирани храни. Сред тях са царевицата, ябълките, целината, чушките, прасковите, ягодите, гроздето, спанакът, краставиците, картофите, фасулът, зелето, тиквичките.

 

В черния списък на „Грийнпийс" попадат следните храни, които са най-изкуствени: шоколадовите десерти, сухите супи, оризът, кетчупът, чаят, разтворимите сокове и безалкохолните напитки, чипсът, кафето, адаптирани млека и бебешки пюрета, соя, памук. А страните - най-големи производители на ГМО продукти, са САЩ, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия, която произвежда изкуствен памук.