Похитителят в Сидни кара заложниците да веят флага на "Ислямска държава"

Той настоява и за разговор с премиера на Австралия

Три австралийски медии съобщават, че заложниците в кафене „Линдт” в Сидни, са се свързали с тях и са съобщили, че похитителят им има две искания, пише "Гардиън", цитиран от „24 часа“. Исканията му са:
1. Да говори с министър-председателя на Австралия Тони Абът.
2. В кафенето да бъде донесен флаг на “Ислямска държава в Ирак и Сирия” .

Австралийският журналист Крис Кени излязъл от кафене „Линдт” минути преди началото на заложническата драма. Той описа в няколко изречения онова, на което е станал свидетел:

„След като полицията дойде и бързо евакуира района, аз се обърнах и видях мъж, който стоеше с лице към прозореца и двете му ръце бяха вдигнати нагоре.

Първо бях облекчен, защото си помислих, че това беше стрелецът, но после осъзнах ужасната истина, че всички клиенти на магазина са изправени срещу прозорците.
От самото начало предположението за взимане на заложници не ми се струваше реалистично– кафене в 9.30 сутринта, намиращо се по средата на града, изглеждаше малко вероятна цел.

Полицията не ни съобщи много, но избута идващите към кафенето клиенти и случайните минувачи назад, докато наоколо се тълпяха хора, които искаха да разберат какво се случва.

След десет минути на място пристигнаха няколко коли с полицаи, носещи бронежилетки и пистолети. Те казаха на колегите си, че спецчастите са по пътя и ще дойдат всеки момент."

09:20 Още двама души са успели да напуснат кафенето в Сидни, където похитител държи за заложници между 15 и 20 души. С това броят на излезлите от кафенето хора достига 5 човека.

Според информациите заложниците са около 20 души - работници в заведението и клиенти. На прозореца на кафенето се вижда черен флаг с надписи на арабски език, държали са го двама заложници. Това е традиционният ислямски флаг Шахада, на който е написано "Свидетелствам, че няма друг Бог, освен Аллах и че Мохамед е неговият пророк".

Близо 6 часа от началото на драмата трима мъже излязоха от кафенето - двама от предната врата и един от аварийния изход. Около половин час по-късно две жени също излязоха от сградата. Няма информация дали те са избягали или са освободени.