Йорданка Фандъкова: София понесе най-сериозния бежански натиск

Тя посочи, че е дошъл моментът, в който трябва да предложат на бежанците нормални условия за живот

София беше градът, който имаше най-сериозния бежански натиск през последните две години. Това каза по време на Международната конференция „Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на ЕС“ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде „Фокус“.

„Мисията, която сме припознали като гражданско сдружение с цел създаване на политики е да събираме експерти, да формираме политики и да ги предлагаме на различните институции, които следва да ги реализират. Проведе се успешно кръглата маса по повод законопроекта за училищното и предучилищното образование, което внесе ГЕРБ“, заяви Фандъкова.

„Изключително важно е да обединим усилията и гражданския сектор, за да работим по-организирано и координирано. София беше градът, който имаше най-сериозния бежански натиск през тези две години и натрупахме сериозен опит. Липсва ми координацията между различните министерства на национално ниво. Това, което бих се радвала да чуя днес е темата за интеграцията“, каза Фандъкова.

Тя посочи, че е дошъл моментът, в който трябва да предложат на бежанците нормални условия за живот. „Преди две години, за да се справим с първия натиск, ние като община, която има по-малко ангажименти в това отношение, се нагърбихме да направим координационен механизъм. Акцентът за мен е интеграцията и ангажимента на Социалното министерство и Министерството на образованието“, посочи Фандъкова.

По думите й, много от бежанците имат друга цел и посока – да напуснат България. „Това обаче не е толкова лесно. Имаме споразумение с другите страни. Очакваме и повече подкрепа от ЕС, съзнавайки, че поемаме важна функция за целия ЕС, не само за нашата страна. В първия момент нашите съграждани бяха много притеснени и аз не мога да ти упрекна. Те не бяха подготвени, но това, което ние направихме беше да разговаряме с хората и да направим средата по-сигурна“, каза още Йорданка Фандъкова.