Уручев: Газов център в България е по-изгоден за ЕС

Русия не е затворила окончателно проекта „Южен поток“, смята евродепутатът

Предложението за изграждане на газов хъб, на разпределителен център в България, е много навременно. Това е бъдещето. Независимо дали ще го има „Южен поток“ или не, ние трябва да мислим точно в тази посока. Това заяви пред Bulgariautre евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП ВладимирУручев, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП.

По думите му България е в много добра геостратегическа ситуация, защото е разположена на вход на енергийни източници.

Така или иначе през нас ще минава газ от юг на север и от изток на запад и пак на север, тъй като и за азербайджанския газ и новите находища, които са около Кипър, тръбопроводите ще минатват през България. Но всичко това трябва да влезе в единна енергийна стратегия за целия регион, категоричен бе евродепутатът.

По повод днешната среща на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел, Владимир Уручев каза, че на нея въпросът за изграждането на разпределителен газов център в България и бъдещето на проекта „Южен поток“  ще бъде поставен на много високо ниво и това ще инициира по- друго отношение към нашия регион. Надявам се на тази среща да стане ясно, че за ЕС е по- изгодно да има такъв газов разпределителен център, включително и от „Южен поток“, който трябва да идва на територията на ЕС, отколкото отново да се преминава през някоя друга страна, отчитайки целия опит, който имаме с транзитиращи страни. За съжаление повечето от газта в Европа, особено от Русия, минава точно през някоя държава, която има само транзитни функции - като Украйна, Беларус. Отчитайки това, мисля, че най-малко това ще бъде постигнато, посочи Владимир Уручев.

Според него въпросът доколко руските заявления за прекратяването на „Южент поток“  са действителни остава отворен, тъй като все още няма официални уведомления, освен телефонни разговори и заявления по медиите. Имам чувството, че има оставена врата. Не всичко е затворено и тези разговори на високо ниво на отговорни политически лидери в Европа ще отворят едно по- друго виждане за това как може да се придвижи този проект . Очевидно е, че той трябва да стигне до европейски граници. А  вътре в рамките на ЕС ще трябва самите държави – членки съвместно, не една по една, да изградят стратегия какви връзки трябва да има и как да се разпределя този газ.

Една от задачите на Европейския енергиен съюз е да се започне с така нареченото общо закупуване на газ от трети страни, от името на целия ЕС. Ето една чудесна възможност. Тъй като при досегашните тръбопроводи всичко е с дългосрочни договори между компании и „Газпром“, сега има възможност да се започне тази нова стратегия, този нов подход към осигуряването на газова стабилност в ЕС, каза Владимир Уручев.

Целия разговор с Владимир Уручев можете да прочетете в рубриката "Интервю"