Обявяват победителите в конкурса "Евреи и българи - два народа, една родина, една любов”

Животът

15-12-2014, 11:46

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Изложба от автентични документи, фотоси и артефакти ще представи участието на евреи и българи от Бургас в Първата световна война

На 18 декември 2014 г. в бившата синагога на Бургас, сега Художествена галерия „Петко Задгорски”,  ще се състои церемонията по награждаването на лауреатите в литературния конкурс  „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов” . Конкурсът е  организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и е посветен на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война.

Темата за единeнието на двата етноса в един от най-трагичните и съдбоносни моменти в човешката история предизвика сериозен интерес сред младите. В оспорвана надпревара се включиха 60 средношколци от различни градове и училища в страната. Своите изследвания за грозната действителност на войната, за фронтовото приятелство и саможертва на българи и евреи в името на Отечеството, изпратиха деца от  над 28 населени места, между които София, Пловдив, Русе, Монтана, Бургас, Разград, Димитровград, Габрово, Горна Оряховица, Тервел, Априлци, селата Николаевка и Плетена, Петрич, Гоце Делчев и много други.
Конкурсът бе обявен в началото на учебната година.  За да улесни участниците Център „Алеф”  създаде в сайта си специална електронна  библиотека с многобройни материали,  свързани с участието на евреите във войните на България. 

За Бургас 18 декември ще се превърне в ден, в който обществото и най-младите му представители да кажат „Не” на войната и „Да” на заложеното от историята приятелството между българи  и евреи. Изложба от автентични документи, фотоси и артефакти от времето на Първата световна война ще съпътства церемонията. Експонатите са осигурени от Държавен архив Бургас и частни колекции.