Адреналин и емоции в първата Балканска купа по ушу в Бургас

Спорт

15-12-2014, 11:27

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Титлата „Спортист на годината” на Българска федерация по ушу за 2014 г. получи двукратната европейска шампионка, шеста на Световно първенство и седма на Младежките олимпийски игри в Китай – Камелия Колева от КС „Бей Син” - Бургас. В дисциплината Санда, титлата получи Симеон Манев – републикански и балкански шампион.

Отличието им беше връчено по време на пищна Гала вечер, на финала на Балканската регионална купа по ушу, която се проведе през почивните дни в Бургас. България за първи път е одобрена за домакин на събитието. В него се включиха над 150 от най-добрите спортисти по всички дисциплини на ушу и санда от Балканите и Русия.

Българския отбор спечели общо 15 златни, 5сребърни и 5 бронзови медала. Най-много от тях завоюваха спортистите от бургаския ушу център „Бей Син”.
С отлична игра в най-тежката дисциплина санда (свободни двубои) се отличиха балканските шампиони Деан Кюмурджиев и Георги Керчев от Бургас. При децата купата отиде при Деница Колева и Васил Русев.

По време на церемонията община Бургас получи специална награда от Българската федерация по ушу, с президент Стефан Колев, за принос в развитието на този спорт.  Началникът на отдел „Спорт” – Веселина Деведжиева беше отличена с приз „Приятел на българското ушу”.
На събитието присъстваха областният управител на Област Бургас – Вълчо Чолаков, директор на“Социални дейности, здравеопазване и  спорт” към община Мая Казанджиева, ген. секретар на Световната федерация и вице-президент на Европейската федерация - Петру Гриндеану и вице-президент и председател на техническата комисия на Европейската федерация - Глеб Музруков. Те инспектираха условията за провеждане на Европейското първенство в Бургас след година и половина.