С 25% по-малко пшеница, ечемик и рапица са засети заради наводненията

Мисия

15-12-2014, 12:19

Снимка:

МЗХ

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Дъждовете повредиха много посеви, съобщиха от Асоциацията на зърнопроизводителите

Изключително тревожно е състоянието на есенните култури след поредните продължителни валежи. Стотици хиляди декари в момента са под вода. През есента поройните дъждове станаха причина да бъдат засети с 25% по-малко пшеница, ечемик, рапица.

Ако се стигне до големи загуби и много пропаднали площи, производителите няма да успеят да се справят с вече поети ангажименти – коментира днес по Радио Стара Загора Ангел Вукодинов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Затова е важно този месец те да получат плащанията по агроекологичните мерки, а през януари - директните плащания за единица площ.

Зърнпроизводителите очакват час по-скоро да завърши обсъждането на Програмата за развитие на селските райони, да бъдат отстранени грешките и да започне приемането на проекти, за да не се стигне до нова загуба на средства, каза още Ангел Вукодинов.

Яболски, Старозагорски, част от Хасковски, Пловдивски и Пазарджишки са районите, в които есенниците са най-засегнати от наводненията .