Готвенето у дома е вредно за здравето

Една от причините е прекаленото използване на подправки, сол и масло

Готвенето у дома изглежда не е толкова здравословно колкото се смята. Колкото повече време отделят хората за приготвяне на ястия, толкова повече се влошава здравето им, установи американско изследване, пише весник "Дейли мейл".

Резултатите противоречат на популярното мнение, че готвената храна е по-добра от готовите ястия. Според учените храната не е здравословна, само защото е приготвена у дома. Сред възможните причини са фактът, че готвачите слагат твърде щедро нездравословни подправки като масло и сол и имат нужда от повече храна заради времето и усилията, вложени в приготвянето й.

Честото опитване на ястието по време на приготвянето му също води до увеличаване на теглото с течение на времето. Според учените е възможно полуфабрикатите да са станали по-здравословни. Изследователите от университета "Ръш" в Чикаго анализирали данни от 14 години, предоставени от над 2755 жени на 40, 50 и 60-годишна възраст. Те включвали информация за това колко време отделят за готвене и резултатите от ежегодните им прегледи за матоблитен синдром.

Това е медицинският термин за състоянието, при което човек има три от петте рискови фактора, които увеличават опасността от сърдечно заболяване и инсулти. Предупредителните знаци включват високо кръвно налягане, висок холестерол и затлъстяване.

Жените, които прекарвали най-дълго време в готвене, били най-застрашени от метаболитен синдром. Също така, ако жената започнела да прекарва повече време в готвене, опасността да развие метаболитен синдром нараствала по-бързо от средното. За сметка на това дамите, които готвели по-малко с течение на времето, намалили опасността от здравословни проблеми.

Ръководителят на изследването д-р Брад Апелханс смята, че може би трябва да се премислим политиката в областта на общественото здраве, според която готвенето у дома е "крайъгълен камък" в опитите за подобряване на здравето.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"