Искаме си от Военното министерство 100 декара на Гладно поле

Мисия Пловдив

15-12-2014, 12:40

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ремонтират кучкарника, няма да приемат нови животни

Назначиха временен шеф на кучкарника

Пловдив си търси от държавата и земята на кучкарника

Днес стратираме процедурата за прехвърляне от Министрество на вътрешните работи на Община Пловдив на терен от 5 декара на Пазарджишко шосе. Това заяви на пресконференция кметът на Пловдив Иван Тотев. Става дума за Кучкарника, поясни градоначалникът. Преди две седмици той е разговарял по въпроса с министър Вучков, от който е получил принципно съгласие. Разговори са водени и преди това със служебния вътрешен министър Йордан Бакалов.

Припомняме, че на терена е разположен Временен приют за кучета, който обслужва още осем общини в района. Това са Куклен, Асеновград, Калояново, Марица, Първомай, Перущица, Велинград и Смолян. Той бе разширяван преди две години с пари от общинския бюджет, но все още не е с достатъчен капаците и условия. Очаква се да бъде рестартирана и процедурата за прехвърляне на военните имоти в квартал Гладно поле. Сагата с тяхното искане започна още през 2010 г, когато като губернатор Иван Тотев иницира среща с кмета Славчо Атанасов с идеята за прехвърлянето на терен от 60 декара и сградите на свързочния полк под юристдикцията на общината.

Оттогава до днес управата на града води преговори с повече от трима ресорни министри. Имаше моменти на прекратяване не само на преговорите, но и на сключени договори. Например развалянето на такъв между общината и „Билд инвест груп 2007“ ООД за продажба на над 12 декара на „Гладно поле“ , където трябваше да се строи сграда, в която да е и кметството на „Източен“, припомни Иван Тотев.

Кметът призна, че темата е меко казано "трудна". "Това е по-важната тема, според мен, затова и първо ви "плъзнах" с кучкарника", коментира Тотев и допълни, че дори не искал да я споменава публично.

Според Общия устройствен план на това място зоната трябва да се развива като икономическа. В бъдещия Подробен устройствен план там ще бъде заложен втори градски център с администратвни сгради, детска градина и друго високо строителство, обяви кметът.