Сайт за колективно пазаруване завлече стотици и изчезна

Крими

15-12-2014, 15:43

Снимка:

www.izmami.com

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

За мащабната измама вече са сезирани МВР и прокуратурата

 Нова мащабна измама ще помрачи празниците на хиляди български потребители. Измамнически сайт за колективно пазаруване функционирал за известно време на адрес grouponi.bg е продал хиляди ваучери за стоки и услуги с атрактивни цени като компютри, таблети или телефони, предлагани от фирми фантоми, след което в средата на ноември преустановява съществуването си и оттогава никой не може да установи връзка със собствениците му, алармират от Асоциация "Активни потребители".
За проблема вече са сезирани органите на МВР. Очакваме бързо разкриване и залавяне на извършителите. Считаме, че в случая се касае за организирана измама в особено големи размери, но ако всяка жалба разгледана поотделно бъде отхвърлена като "незначителна" или "гражданско правен спор" (вече има оплаквания от потребители, че жалбите им  не са приемани в районните полицейски управления и са пренасочвани към Комисия за защита на потребителите), то кръгът на засегнатите лица и размерът на измамата няма да могат да бъдат установени. За да може случаят да бъде разрешен е необходимо прокуратурата да формулира и публикува указания към потърпевшите - в това число - къде и как да подават сигнали и напътствия относно тяхното съдържание и приложимите доказателства, коментира Богомил Николов - изп.директор на Асоциацията.
Какво могат да очакват потърпевшите. Според законодателството, всеки засегнат може да заяви щета и тя може да бъде предявена като граждански иск в хода на наказателното дело срещу извършителите. За целта, те първо трябва да бъдат разкрити и да им се повдигнат обвинения от прокуратурата. След това съдът трябва да осъди виновните лица, да заплатят щетите на пострадалите. Затова е много важно всеки потребител да пази документацията по случая - кореспонденция, платежни документи и др.
Ако институциите не реагират своевременно и не разкрият извършителите, така както го направиха при първия подобен случай на мащабна интернет измама, когато бяха ограбени 157 души с обещание за луксозни почивки, това може да отключи вълна от нови организирани Интернет измами в България, категорични са от потребителската Асоциация.