Мащабен лов на котки организират в Пловдив

Мисия Пловдив

16-12-2014, 07:26

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Санкции за изхвърляне на боклук през терасата и за хранене на улични котки

По последни данни в града има над 10 000 улични писани

Мащабен лов на улични котки организира зооветеринарният комплекс в Пловдив, съобщи неговият управител д-р Марчо Дулев пред "24 часа".

"Тази година хванахме с капани около 700. Всички са кастрирани, обезпаразитени и пуснати отново", каза той. 2015-а щяла да бъде година на борба с котките. Дулев подсилва екипите, като пуска три буса с ловци. В двата от тях ще дебнат само за котки. Планът предвижда годишно да бъдат залавяни поне 2000.

Според последното преброяване на "Четири лапи" в Пловдив има 10 200 котки, а бездомните кучета са 324. Д-р Дулев се съмнява в цифрите и твърди, че бройката е много по-голяма. "Само тази година сме заловили 400 кучета, като ги откарахме в приюта на 4-ти километър за обработка", каза той. Ветеринарният лекар планира месечно да бъдат залавяни около 200 котки.

"За две-три години ще се спасим от тях, като намалим популяцията им", категоричен е той. Според него те носят зарази, бълхи и причиняват гъбични кожни заболявания. Пред жилищни блокове в Пловдив имало цели пълчища. Предвижда се догодина да бъдат увеличени двойно клетките и за улични кучета, които сега наброяват 35. Според Дулев 120 от кастрираните песове т.г. били осиновени. Около празниците два екипа с ловци ще дежурят. Те щели да откликват на сигнали за агресивни песове.

Според медика най-много кучета се въдели в "Столипиново" и в останалите ромски макали. Издръжката на пловдивския кучкарник е около 200 000 лева годино. В него работят 17 души. "Засега няма да строим нов приют, тъй като разполагаме с временен", заяви шефът на дирекция "Екология" в общината доц. Стефан Шилев.