Глоба до 2000 лв. за търговия с некачествена бяла и черна техника

Животът

16-12-2014, 08:43

Снимка:

vtoraupotreba.org

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Около 3/4 от стотиците жалби на потребители за некачествени електроуреди през тази година са били основателни

Глоба до 2000 лева за търговците, които продават некачествена бяла и черна техника, или подвеждат потребителите с невярна информация. Мерките обяви Министерството на икономиката, откъдето днес направиха внезапна проверка за качеството на стоките, информира БНТ. От ведомството предупредиха, че затягат контрола и върху интернет търговията, където глобите ще са още по-солени.

Около 3/4 от стотиците жалби на потребители за некачествени електроуреди през тази година са били основателни. И докато случаите на гръмнали бойлери, печки или телевизори са рядкост, то напоследък се появява нова неприятна тенденция.

“Липсата на предварителна информация и с липсата на сервиз за гаранция, които би следвало да се предоставят в предоговорените документи”, заяви Даниела Везиева – зам.-министър на икономиката. По думите й: “Опасна техника няма, най-честите нарушения са свързани с липсата на маркировка за съответствие.”

Проверките няма да спират въпреки успокоителниите сигнали, заявиха от икономическото министерство.

”Датата на предявената рекламация търговецът има задължението в рамките на един месец с нов или да го отремонтира”, коментира Истатко Томов – началник отдел в КЗП.

От Агенциите по метрологичен надзор и защита на потребителите ще затегнат контрола и върху интернет търговията на бяла и черна техника. Там жалбите са най-вече, че се бави връщането на сумите на клиентите, които са се отказали от електроуреда. Срокът е до 14 работни дни и няма да има прошка, ако онлайн търговецът забави плащането.

”В зависимост от честотата на нарушенията, санкцията е до 3 000 лева”, заяви Иван Бъчваров, гл. секретар на Агенцията за защита на потребителите.

Освен всичко бялата и черната техника трябва да е със задължителна маркировка за произход, качество и описание на български език. Проверките продължават и ще са безсрочни, предупредиха от икономическото ведомство.