Във Военноисторическия музей започва кампания „Предколедна магия”

Тържествено ще бъдат запабени светлините на коледната елха в двора на музея

В Националния военноисторически музей започва кампания „Предколедна магия”, съобщиха от пресцентъра на музея. Началото на кампанията ще бъде дадено в 16.30 часа с откриване на изложбата „Да пазим спомените живи“ и среща-разговор на ученици с дарители и приятели на Националния военноисторически музей. За празничното настроение ще допринесе и тържественото запалване на светлините на коледната елха в двора на музея.

Изложбата, представяща някои от най-ценните дарения от изминалата година, повдига въпроса за патриотизма в нашето съвремие, за смисъла на жеста да дариш вещ от своето лично, семейно наследство и да я направиш част от големия разказ на българската военна история. Това е посланието, което в навечерието на коледните празници дарители на музея ще предадат на ученици от столичните училища в неформална среща-разговор.

Децата ще се запознаят с дарителката на знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар – Анка Хикимова-Колакова и д-р Иван Василев, зет на големия български художник Димитър Гюдженов, който дарява маслен портрет на ген. Данаил Николаев, нарисуван от именития му роднина. Росица Тургут ще разкаже повече за своя баща полк. Петко Петков и за неговите вещи, които избира да повери за съхранение в музея. За това какъв е стимулът да дариш вместо да запазиш или продадеш своите ценни спомени и така да ги превърнеш в част от историческото наследство, ще споделят още семейство Велчеви, дарили офицерски сандък на ген. Радко Димитриев, както и един от последните пилоти на водосамолета Арадо 196 „Акула“ – Мирчо Калчев. Техният завладяващ разказ ще запознае децата не само с известните ни и неизвестни предшественици на нашите гости, но и ще им помогне да открият как се изгражда отношението към миналото, в което се корени духът на патриотизма.

Коледната програма на Националния военноисторически музей продължава и в дните от 17 до 19 декември, когато за най-малките посетители входът на Детския музей МИГ – мислители, изобретатели, герои, ще бъде свободен. В него те ще се въплътят в ролята на велики воини, стратези и дипломати от Българската армия, ще преживеят героизма на времето и ще се сблъскат с предизвикателствата на войнишкия бит.
Със съдействието на „National Geographic Channel” Националният военноисторически музей е подготвил изненада и за посетителите от всички възрасти. Те ще имат възможността да присъстват на безплатни прожекции на филмовата поредица „Апокалипсис: Първа световна война“. Позовавайки се на повече от 300 часа архивни кадри, тя проследява пътешествията на анонимни и добре познати цивилни и войници от цял свят, борили се за живота си в този безпрецедентен период на героизъм и варварство от човешката история. Прожекциите ще се излъчват от 17 до 19 декември от 11.00 до 16.00 ч. (Епизод 1 „Ярост“ – 11.00 ч.; Епизод 2 „Страх“ – 12.00 ч.; Епизод 3 „Ад“ – 13.00 ч.; Епизод 4 „Гняв“ – 14.00; Епизод 5 „Избавление“– 15.00 ч.).

Коледната програма на Националния военноисторически музей ще завърши с Дни на отворени врати на 27 и 28 декември. Посетителите ще могат безплатно да разгледат хронологичната и външната експозиция на музея.
На 29 и 30 декември музеят ще работи извънредно с обичайното си работно време.