Пуснаха луксозен исторически календар за 130 г. от Съединението

Пловдив Лайф

16-12-2014, 11:30

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Традиционният календар, който в края на всяка година печатат и подаряват по протокол от Община Пловдив и Историческия музей, тази година е съвсем луксозен и същевременно достъпен за всички пловдивчани, защото ще се продава, при това на производствената му цена. Причината за новото хубаво полезно и достъпно издание: през 2015 година честваме юбилейните 130 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, едно от най-безспорните събития в българската история.

Историческият стенен календар за 2015-а е своеобразен разказ в изображения и текстове за 1885-а, разказва Стефан Шивачев. За всеки месец от годината са показани събитията и героите на Епопеята на Съединението и неговата военна защита по време на Сръбско-българската война. Сред снимките с наистина висококачествен печат има такива, които съвсем рядко виждаме, а някои не са публикувани досега. На корицата например е по-малко известният цветен вариант на литографията на Николай Павлович – "Съединена България".

Луксозното издание е прекрасен новогодишен подарък за всички пловдивчани и любители на историята. Тази година Календарът може да бъде закупен от сградата на музея на пл. „Съединение” № 1 и „Българско Възраждане” и от ул. „Цанко Лавренов” № 1в Стария град, където е другата постоянна експозиция на Историческия музей.

С какво е интересен и полезен тежкият качествен календар, Любомир Стойчев разговаря с директора на Регионален исторически музей – Пловдив Стефан Шивачев.