Плевнелиев: Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол

Политика

16-12-2014, 12:51

Снимка:

Президентство

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът ще открие Десетия национален иновационен форум

Свободата е в енергийната ефективност, подчерта държавният глава

Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Това каза президентът Росен Плевнелиев на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност, предаде „Фокус”.

 

Държавният глава обясни, че през последните години българските предприемачи са доказали, че има какво да покажат, че могат да се развиват и успешно да продават иновативни продукти на международните пазари. Той допълни, че могат да разчитат на пълната му подкрепа, като допълни, че има все повече поводи да говорим за иновации. Плевнелиев каза още, че резултатът в иновациите и предприемачеството е закономерен, както и че се дължи на качеството на средата и добрите специалисти в България.
„За 2013 г. София се оказа третата столица на предприемачеството. Преди нас са Лондон и Дъблин”, допълни той.


Плевнелиев уточни, че през периода 2014-2015 г. много средства са насочени към иновативни проекти. Държавният глава каза още, че се надява стартирането на новите оперативни програми да даде възможност за ползване на много нови инструменти.
Според президента има вероятност да изгубим пари за периода 2007-2013 г.

 

По думите му е добра идея да се опитаме да насочим средства от тях към подкрепа на малки и средни предприятия, иновативни иновации. „Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Свободата е в енергийната ефективност. Нека изберем бъдещето и свободата на човешкия дух и идеи. В България има много талант – нека му дадем път”, добави Росен Плевнелиев.

Той коментира още, че замразяването на пенсионната реформа не е добра новина, ако така, както е обещано през март, не се вземат решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие. „Трябва да си даваме сметка, че пенсиите на хората преди всичко се финансират от данъците им. Системата не е устойчива. С всяка следващата година тя става все по-разклатена. Необходима е реформа, а реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи и затова апелирам за реформи. Вярвам, че през 2015 г. ще има не една, а повече реформи”, посочи държавният глава.

Днес президентът Росен Плевнелиев връчи призовете в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2014”.