Окрадоха кабелите на крепостната стена в Хисаря

Крими

16-12-2014, 13:40

Снимка:

Радосвета Бочукова

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Калето остава засега без художествено осветление, щетите са за 6500 лева

Крепостната стена в Хисаря остава засега без предвиденото художествено осветление. Крадци задигнаха 800 метра електрически кабел, предназначен за прожекторите и лампите, съобщиха от полицията. Наглата кражба се оценява от експерти на стойност 6400 лева. Тя е извъшена в почивните дни на изминалата седмица. Отрязани са жиците на 44 междустълбия в парка около Летния театър на града.

В момента в Хисаря вървят довършителни дейности по проект за пет туристически атракции по Оперативна програма "Околна среда". Елемент на проекта предвижда изграждане на художествено осветление на част от крепостната стена . То започва от Източната порта и върви на югоизток по цялото протежение на зида. Ефектното осветление трябва да озарява нощем портата, калето над Летния театър и цялото и протежение в посока югоизток, както и част от парка.
Началото на януари бе срокът, в който внушителната римска крепост трябваше да бъде осветена по подходящ начин, така че вечер и нощем да бъде подчертано великолепието на цялото съоръжение.

Общината ще осигури възможност проектът да бъде изпълнен, заяви кметът на Хисаря Пенка Ганева. Надявам се, че през това време полицията ще успее да залови извършителите и щетите да бъдат възстановени, заяви тя.