Веселин Вучков: Няма абсолютно нищо ново около издирването на Петко Сертов

Към момента няма данни за извършено престъпления спрямо бившия шеф на ДАНС, увери министърът

Няма абсолютно нищо ново около издирването на Петко Сертов - както като факти, така и като версии. Това каза вътрешният министър Веселин Вучков пред журналисти в Народното събрание.

"Не водя разследването и ми е дълбоко непонятно политическо лице да се изказва по конкретни версии", каза вътрешният министър в отговор на въпрос дали вече е ограничен кръгът от версии, по които работи МВР. Той обяви, че в края на седмицата ще бъде проведена пресконференция заедно с главния секретар на МВР, на която да бъдат изнесени повече подробности по свършено досега, предаде "24 часа".

Запитан дали стои версия за отвличане на Сертов, Вучков обяви, че ако някой има данни за извършено престъпно посегателство, независимо дали това е негов близък, роднина или други структури, които се опитват да водят частни разследвания, то по силата на българските закони те са задължени да информират полицията и прокуратурата.

"Няма никакви данни за престъпления, доколкото разбрах и прокуратурата се е съгласила с всички предприети до този момент действия от МВР и е преценила, че няма данни за образуване на досъдебно производство", каза той.

Вучков коментира и становището на ДАНС относно подготвените от Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ промени в Закона за МВР. "Нищо изненадващо, нищо ново, но и нищо аргументирано. Всеки техен аргумент точка по точка може да бъде опроверган - юридически и държавнически", категоричен бе Вучков, според когото ДАНС не може да продължава да съществува като мегаструктура, концентрираща огромни правомощия.

"Реформа в този сектор - МВР и ДАНС в тази посока е категорично необходима. Ако това не се случи, все едно не правим никакви реформи и не сме никакво реформаторско правителство", обяви вътрешният министър. По думите му, тази реформа няма да доведе до трусове, тъй като това е въпрос на ръководство. "Законите няма да регламентират трусовете, трябва да менажираме така процеса, за да няма такива", посочи той.

Веселин Вучков отхвърли аргументите, че промените се правят с политически мотиви. По думите му, това са закони, които трябва да бъдат променени и няма значение, че политически партии ги внасят.

На въпрос дали се обмисля смяната на председателя на ДАНС Владимир Писанчев вътрешният министър отговори, че той самият не е участвал досега в каквито и да било разговори свързани със смяна на Писанчев.

"ДАНС трябва много да се пази от политика, защото през лятото на миналата година тя се впрегна да обслужва политически интереси", коментира Вучков в отговор на въпрос дали му се струва, че в позицията на ДАНС се правят политически оценки.