Юристът: Ако EVN ви спре тока, подайте сигнал!

Мисия Пловдив

16-12-2014, 15:07

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

2:0 за потребителите! Осъдиха EVN за такса включване! Дружеството: Ще обжалваме!

От Сдружението за правна помощ на потребителите са готови да заведат изпълнително дело срещу монополиста

Енергийният монополист ЕВН е длъжен да изпълни решението на Апелативния съд, а именно да преустанови практиката си да прекъсва тока на клиентите си без предизвестие. Това заяви в сутрешното студио на DCTV адвокат Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив.

По думите му в съдебното решение има осъдителна част, която постановява, че след 8 декември 2014 г. дружеството няма право да прилага обявените за неправомерни клаузи от общите условия.

ЕВН би трябвало също така да възстановява електрозахранването на абонатите без да се налага плащане на такса „включване“. Ако все пак това продължи да се случва, от сдружението са категорични, че ще заведат изпълнително дело срещу монополиста.

Адвокат Деков призова всички граждани, на които им се спира тока, да подават сигнал в Сдружението за правна помощ на потребителите, а за изплащането на обезщетенията да бъдат активни и да си отстояват правата пред съда.

“Най-често дружеството отказва да даде право на разсрочено плащане и твърде рядко се стига до подобна услуга, както при битовите абонати, така и при юридическите лица”, така адвокат Деков коментира проблема с разсроченото плащане.

В противоречие на твърденията на адвокат Деков по-рано от пресслужбата на ЕВН заявиха, че прилагането на договора ще продължи в досегашния си вид. Те добавиха, че решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.