ЕП ще се занимае с имунитета на Станишев

След като преди повече от месец главният прокурор Сотир Цацаров го поиска

В понеделник вечер при откриването на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург председателят Мартин Шулц съобщи официално, че е поискано снемането на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев, който е лидер на ПЕС, предаде БТВ. Съобщението беше направено по стандартната процедура, след като миналия месец главния прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Станишев, за да може да бъде приключено дело срещу него.

„Отговорните български власти ми предадоха молба за снемане на имунитета на Сергей Станишев. Според чл. 9 на правилника за дейността на ЕП тази молба ще бъде предадена на правната комисия”, заяви Шулц.
Цацаров поиска имунитета на Станишев и на петима български депутати на 12 ноември. Тогава главният прокурор обясни, че процедурата в ЕП по сваляне на имунитета е по-сложна и вероятно ще отнеме повече време. Тъй като това е първият случай, при който София иска имунитет на евродепутат, той не прогнозира кога ще има решение по случая.
Според експерти имунитетът в ЕП винаги се вдига, ако има повод, който не е свързан с политическата дейност на депутата.

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи. Политикът е обвинен за загубени седем документа с класифицирана информация в периода 2005-2009 г. Според Наказателния кодекс това е леко престъпление, а Станишев е с чисто съдебно минало.

Още миналата година прокуратурата внесе предложение за освобождаването му от наказателна отговорност. Това означава, че ако бъде признат за виновен, той може да бъде наказан максимум с глоба от 1000 лева, а съдебното му минало ще се води чисто.

Още в деня, в който Цацаров поиска имунитета му, лидерът на ПЕС писа на председателя на ЕП, че се отказва от защитата, която му осигурява позицията му, за да може българският съд да приключи делото, заведено преди 4 години.
„Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и за съжаление той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея”, написа тогава Станишев.