Плевнелиев: Езикът на омразата не бива да бъде толериран

Държавният глава запали основната свещ на Ханука

Езикът на омразата се използва често, но не бива да бъде толериран, заяви президентът Росен Плевнелиев в Софийската синагога, където традиционно приветства еврейската общност по случай Празника на светлината, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Държавният глава запали основната свещ на Ханука, с която се отправя послание за мир и за разбирателство, за толерантност и хуманизъм. 

„Опитите светлината да бъде затъмнена или дори загасена не липсват и днес“, заяви президентът и напомни, че днес често "някой се опитва да отнеме нечия свобода и достойнство". 

"Във всяко едно общество се намира някой, който да запрати камък по различния, по удобно заклеймения като чужд или като враг и днес подобен подход е още по-лесен, като се използва анонимността на дигиталните технологии. Те дават възможност лесно да нараним и да обидим, да нарочим някого за удобния виновен за собствените ни проблеми", подчерта държавният глава. 

"Омразата и анонимността обаче не са добър съветник", каза Росен Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че проспериращата държава и успяващото общество се дължат на хората, които защитават градивни каузи и са направили трудния избор да бъдат активни граждани, да отстояват справедливостта, върховенството на закона и човешките права и свободи.

Държавният глава посочи редица примери на благородни каузи, сред които инициативата "Направи добро" на организацията "Шалом" и Александровска болница.

Президентът призова още да се помни винаги актът на спасяването на българските евреи през Втората световна война, а в наши дни - делото на българските пожарникари, които помогнаха за овладяването на бедствените пожари в Израел през 2013 година.

"Въпрос на личен избор е да се бориш за светлината, защото си струва и защото в историята остават онези редки, но важни моменти, в които даваме светъл пример за човечност и показваме готовност да защитаваме хуманизма и свободата", каза още президентът Росен Плевнелиев по случай Ханука.