Лукарски призова китайски компании да инвестират в българската индустрия

Министърът изяви желание да разширим сътрудничеството с Китай в областта на търговията

"България отдава важно значение на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. За нас най-важен резултат от сътрудничеството Китай-ЦИЕ би било увеличаването на китайските инвестиции в България и разширяване на двустранната търговия". Това заяви министърът на икономиката на България Божидар Лукарски при участието си в Икономическия и търговски форум Китай-ЦИЕ, който се проведе в Белград, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката (МИ).

„България може да предложи редица предимства на китайските компании като място за бизнес и инвестиции“, посочи министър Лукарски. Той подчерта, че страната ни е сред лидерите в ЕС по най-нисък бюджетен дефицит и публична задлъжнялост: "Продължаваме да прилагаме и най-ниските данъчни ставки в Европа. Има възможност за 2-годишно освобождаване от ДДС при внос на оборудване за инвестиционни проекти над 2.5 млн. евро, които създават най-малко 20 работни места. Постигнатият през последните години ръст на БВП в България, макар и по-нисък от годините преди кризата, е над средните нива за страните от ЕС. Налице е положителен темп на развитие на износа, който е основен двигател на икономическия ръст на страната. Данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. Със своето географско положение, България е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка и страните от Азия. Прилагаме конкретни мерки и стимули за подкрепа и насърчаване на инвестициите съгласно закона за насърчаване на инвестициите".

Министър Лукарски подчерта, че ценим високо дейността у нас на китайските фирми като „Грейт Уол Моторс“ в автомобилостроенето, „Хуавей“ и „Зе Ти И“ в сектора на телекомуникациите, „Тиендзин Стейт Фармс Агрибизнес Груп Кампъни“ в селското стопанство, и др. „Готови сме да окажем подкрепа на китайски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката – машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове“, очерта министърът сферите за инвестиции.

Той посочи по-конкретно, че страната ни желае да привлече китайски компании да инвестират в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа от страна на „Национална компания индустриални зони”. „Приоритетен проект, по който работим за привличане на китайски инвеститори е Икономическа зона София – Божурище. Желанието ни е да създадем обособена зона в рамките на икономическа зона Божурище, в която да участват и инвестират китайски компании, които биха могли да използват потенциала и предимствата на България като мост към огромния пазар на ЕС и региона“, каза министър Лукарски.

Друг проект, който министърът на икономиката предложи за инвестиции на китайските компании е първият научно-технологичен парк у нас - „София Тех Парк”. Българската страна търси международни партньори за участие в проекта, който предоставя добри условия за китайски компании и институти, които обмислят разширяване на техните R&D центрове в Европа.

Като потенциален интерес за китайските инвеститори министър Лукарски посочи и проекта за превръщане на летище Стара Загора в логистичен хъб. Проектът предвижда изграждането на три компонента – товарно летище, свободна зона и индустриален парк, които предоставят удобна локация за съхраняване и довършителни работи по внасяната и реализирана на европейския пазар продукция от Азия. Локацията на проекта я прави подходяща и за основен разпределителен център в Европа за полети на азиатските авиолинии.

„Желаем да разширим сътрудничеството с Китай в областта на търговията. Икономическите затруднения в Европа през последните години мотивираха бизнеса да търси нови възможности за ръст на експорта към огромния пазар на бързоразвиващата се китайска икономика“, добави министърът. По думите му редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, като за нас е особено важно улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки. Стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар са и стоките от сектор машиностроене, електроника и електротехника.