Ексклузивна прожекция на “Срещи на сляпо” в Пловдив

Пловдив Лайф

17-12-2014, 09:00

Снимка:

Art film

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Първият грузински филм с разпространение в България след 1989 с премиера в 18,30

Между 15 и 18 декември в четири български града, сред които и Пловдив (Lucky-Дом на киното), ще има ексклузивни прожекции на грузинската кинолента „Срещи на сляпо”. Филмът ще бъде представен от специалните гости от Грузия, актьорите Андро Сахварелидзе и Мариам Антадзе, както и лично от директора на София Филм Фест – Стефан Китанов.

Според киноспециалистите тази eлегантна комедия, в която умело са преплетени равни части тъга и отчаяние, е истинско съкровище. Любопитно е, че и дебютът на Леван Когуашвили „Street Days” от 2010 година, е приет добре от критика и публика, но със „Срещи на сляпо” режисьорът постига още по-голям успех, като представя пред света една по-широка и богата картина на обществото в Грузия, сякаш независимо или въпреки икономическите трудности и бежанския проблем.

40-годишният учител Сандро (Андро Сахварелидзе) е ерген, който все още живее с родителите си, които вечно се карат и го държат под постоянен надзор. След като среща с непозната се превръща в лишен от емоции абсурд, Сандро и приятелят му Ива (Арчил Кикодзе) решават да прекарат уикенда на дъждовното крайбрежие, където случайно срещат фризьорката Манана (Иа Сухиташвили). Любовта процъфтява – или по-скоро застрашава в ироничния сценарий на Когуашвили и Борис Фрумин, но не продължава дълго. Съпругът на Манана Тенго (Вахо Чачанидзе) излиза от затвора и скоро Сандро се оказва забъркан в схема, която ще го принуди да избира между любовта и честта.

Дори в най-забавните моменти на филма се прокрадва особена минорна нотка на примирение с реалността, може би провокирано и от характера на главния герой.

Неочакваните посоки, в които поема разказът, поднесен със завидно чувство за хумор, и тихото очарование, с прекрасно усещане за топлота и щедрост, които излъчва „Срещи на сляпо”, са фактори, провокиращи много нетърпеливи зрители, които искат да видят филма на кино.

В продължение на десетилетия грузинското кино не е имало шанс за среща с българската публика, но тя помни филмите на Георгий Данелия, Тенгиз Абуладзе, Отар Йоселиани, Нана Джорджадзе, актьори като Вахтанг Кикабидзе – творци, които са пресъздавали образа на Грузия през годините. Факт е, че днешното поколение грузински кинематографисти има още по-голям шанс да привлече погледа на международните филмови специалисти – именно с филми, които подобно на „Срещи на сляпо”, печелят престижни отличия на авторитетни кинофоруми.

Филмът е носител на множество награди от световни кинофестивали в Монреал, Токио, Абу Даби, Женева, Одеса, Лече, Сахалин и др.

Кои са гостите от Грузия, които ще представят филма?

Андро Сахварелидзе е завършил Държавния филмов институт в Москва и от 2000 година във филмографията му има 17 късометражни и пълнометражни творби, като той е сценарист, а на част от тях – и режисьор. С проекта си „Washington” Сахварелидзе участва на фестивала GoEast във Висбаден 2008, а през същата година представя късометражния „Dream” на DiBA Express – Барселона. Сценарият на „Washington” получава награда за развитие от фонда Hubert Bals и е номиниран като най-добър проект на втория DAB-форум за копродукции в Ереван 2008. Освен като актьор в главната роля на филма, Андро Сахварелидзе участва и в работата по сценария на „Срещи на сляпо”.

Мариам (или Марика) Антадзе е юрист по образование, следва криминално право в Ню Йорк и е бакалавър по съдебна психология. Тя е специалист психолог, занимава се с рехабилитация и съдействие при травматични и психологически проблеми, работи с деца, юноши и техните семейства, които имат поведенчески и емоционални проблеми. Мариам е член на общността, която се занимава с психотравма в Грузия и на Европейската общност за травматични и стресови изследвания. Антадзе не е професионален актьор, но това прави присъствието й в „Срещи на сляпо” още по-органично и непринудено.

В Пловдив прожекцията ще бъде на днес от 18.30 в Lucky-Дом на киното.