Тотю Младенов: Промените в пенсионното осигуряване са в полза на гражданите

В НОИ също може да бъдат създадени индивидуални партиди за допълнителните осигуровки

Промените, които се правят в Кодекса за социално осигуряване са в полза на осигурените лица. Това заяви пред Bulgariautre Тотю Младенов, съветник на премиера по социалната политика.
Няма по-демократичен начин от това родените след 1959 г. сами да изберат дали да продължават да се осигуряват в универсален пенсионен фонд или да заяват да се осигуряват в Националния осигурителен институт. Така защитаваме в максимална степен осигурените лица от една страна, от друга страна се дава възможност за избор на самите лица как да го правят.

Много е важно да се подчертае, че трябва да бъде направен информиран избор на осигурените лица. И тук е ролята и на синдикатите, и на работодателите, и на частните пенсионни фондове и на НОИ- да разяснят на хората и те да направят правилния избор и да не бъдат ощетени. Това е идеята на тези промени и аз не виждам никаква драма, посочи Младенов.

Той каза още, че в бъдеще в НОИ също мож да бъдат създадени индивидуални партиди, в които да се внасят допълнителните  5% осигуряване. Това ще е крачка в правилната посока, коментира Младенов.

Въпрос на преценка е.  Хората сами ще преценят, когато видят партидите - как са осигурявани в пенсионните фондове, каква доходност им е носило това.Те могат да изберат да останат в универсалния пенсионен фонд, но могат да изберат и да отидат в НОИ.
Това е правото на избор. Бих стигнал доже и по-далеч, ние сме обсъждали проекта, той беше част от предизборната прогама на партия ГЕРБ, да се даде право и на хората, които се осигуряват в професионалните пенсионни фондове, тоест работещите в първа и втора категория труд, те също да имат право да изберат дали да се осигуряват в НОИ или в професионалния осигурителен фонд.

Всичко това ще стане ясно след дебати между социалните партньори и правителството до 31 март,  когато трябва да предложат цялостна концепция за дългосрочна пенсионна реформа, заяви Тотю Младенов.