Парламентът прие на първо четене Закона за Сметната палата

Политика

17-12-2014, 12:19

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Проектът цели възстановяване на професионалните принципи в одитния процес

Народното събрание одобри Законопроекта за Сметната палата на първо четене, предаде Агенция „Фокус”. Законопроектът беше одобрен със 115 гласа „за”, 44 „против” и 11 „въздържали се”. В мотивите на одобрения законопроект се посочва, че основната насока е засилване контролните правомощия на Сметната палата и възстановяване на професионалните принципи, ясната отговорност и оперативност в одитния процес. Според вносителите, сега действащият модел вземането на крайни решения (приемане на одитния доклад) от многобройна деветчленна колегия, на практика игнорира другите нива на контрол в одитния процес, установени с Наръчника за одитна дейност и приетите вътрешни актове на Сметната палата. Освен това, прехвърлянето на оперативното управление върху главен одитор – координатор на отделение явно показва отказ от носенето на професионалната тежест за идитния процес.

В законопроекта е предвидена тричленна, професионална колегия – председател и двама заместник-председатели. Двамата заместник-председатели на Сметната палата са част от колективния орган - Сметна палата. Обективността и независимостта при вземането на решения се гарантира от ясното разграничение на функциите между различните участници в одитния процес – одитен екип, началник на отдел, директор на одитна дирекция, отговорен заместник-председател и председател. Нов момент е въвеждането на регламент, съгласно който приключването на финансовите одити с одобрение на одитния доклад и одитното становище от заместник-председател ще се осъществява само в случаите, когато одитно становище за заверка е без резерви или е за заверка без резерви с обръщане на внимание.

Възстановява се текущия контрол върху периодичните финансови отчети, осъществяван от Сметната палата. В резултат от текущия контрол ръководителите на бюджетните организации имат възможност своевременно да отстранят неправилни практики при воденето на счетоводна отчетност въз основа на констатациите на одиторите. Възстановяват се и правомощията на Сметната палата по административно наказание за нарушаване на Закона за обществените поръчки.