Нови правила ще пазят от дискриминация при смяна на пола

Политика

17-12-2014, 14:23

Снимка:

trakiahospital.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Правителството предлага промени в Закона за защита от дискриминация за равно третиране на мъжете и жените

Правителството предлага промени в Закона за защита от дискриминация, с които в националното законодателство се въвеждат изискванията на преработената Директива 2006/54/ЕО за прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите. Промените се отнасят до случаите на защита от дискриминация при промяна на пола и при прехвърляне на тежестта на доказване, съобщиха от правителствената пресслужба.


В Допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация се въвежда разпоредба, която регламентира, че по смисъла на чл. 4, ал. 1 признакът „пол” включва и случаите на промяна на пола.


По отношение прехвърлянето на тежестта на доказване, се приема нова редакция на чл. 9 от Закона, с която се постига терминологично съответствие на текста на разпоредбата с превода на съответните разпоредби в Директива 2006/54/ЕО и други антидискриминационни директиви на ЕС.


Терминологичните уточнения ще имат приложение и в съдебната практика при прилагането на концепцията за разместената тежест на доказване от страна на българските правораздавателни органи.