Пловдивчани масово не плащат такса "куче"

Мисия Пловдив

17-12-2014, 15:59

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

30 стопани от Велинград са платили такса куче

Нови 514 домашни любимци са регистрирани от началото на годината

От началото на календарната 2014 г. в Пловдив са регистрирани общо 514 нови домашни кучета. От тях 433 са идентифицирани с микрочип, а 78 са кастрирани. Това информират от общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“. От там уточняват, че до момента за годината са закрити 329 регистрации на домашни кучета.

От въведените в електронния  регистър общо 5366 домашни кучета, близо 1200 собственика надлежно са платили годишната такса за притежаване на куче, която за Пловдив е 30 лв. на година.

За 2014 г.  862 пловдивчани, отглеждащи домашни кучета са пропуснали заплащането на такса за притежаване на куче в регламентирания от закона срок – 31-ви март, като над 520 притежателя на домашни кучета са санкционирани за това нарушение.

Други 450 собственика, освободени от заплащането на таксата, в същия срок е трябвало да препотвърдят притежаването на домашния си любимец и да получат от районната администрация Удостоверение за регистрация за куче за настоящата календарна година. При установяване липсата на такъв документ, собственикът на регистрирано вече куче подлежи на санкция в размер на ½ от пълния размер на годишната такса.

За административно недекларираните и нерегистрирани домашни кучета, собственикът подлежи на санкция в размер до 50 лв. Липсата на идентификация /татуировка или микрочип/ на домашно куче също е нарушение, при установяване на което, собственикът ще бъде санкциониран от служители на Пловдивския общински инспекторат с 50 до 200 лв.

От дирекция „Екология и управление на отпадъците“ апелират притежатели на домашни кучета да проявят отговорност, да декларират своите домашни любимци в администрацията по местоживеене, да заплатят годишната такса, определена от Общински съвет и да си спестят санкциите по нарушения на местния норматив.