Милано плаща на водачите, за да оставят колата си у дома

Шофьори получават ваучер на стойност 1,50 евро за всеки ден

Борбата с трафика в големите градове и особено със задръстваният коства много усиия на градските власти. Разработват се политики, ангажират се хора, купува се техника, водачите се изнервят, въздухът се пълни с отровни газове….

Сега италианският град Милан се е заел да прилага нов подход: не само призова своите граждани да оставят автомобилите си у дома и да вземе градския транспорт, но всъщност им плаща, за да го направят.

 Италианският град се слави с най-зловещите задръствания в Европа и Северна Америка, пише Financial Times, цитиран от greentech.bg.

Сдружение от фирми в Милано използва технологиите за „свързани коли“, за да изпраща на миланските шофьори ваучер на стойност 1,50 евро – чрез текстово съобщение – за всеки ден от седмицата, в който локационните данни на колата сочат, че тя е останала паркирана в дома на водача от 7:30 до 19:30 ч.

Сумата е избрана в този рзмер, защото това е цената на един билет в мрежата на градския транспорт, кяото включва автобуси, трамваи, тролеи, подлези и крайградски железопътни връзки.

Италия се счита за много подходяща за такъв експеримент, защото има най-висок процент автомобили, оборудвани с телематични системи във връзка със застрахователните политики. Почти 3 милиона шофьори са включени в тезми системи, основани на данни за използването и местонахождението на колите.