Барак Обама: САЩ отварят нова глава в отношенията с Куба

Свят

17-12-2014, 21:04

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Време е да се сложи край на „остарелия подход”, според американския президент

Президентът на САЩ Барак Обама направи изявление, оповестяващо преразглеждане на американската политика спрямо Куба, предаде „Фокус”.
Обама каза, че е отворена „нова глава” в отношенията на Вашингтон с Хавана и е време да се сложи край на „остарелия подход”, който не е довел до напредък в двустранните отношения.
„Чрез тези промени ние възнамеряваме да създадем повече шансове за американския и кубинския народ и да отворим нова глава”, каза американският държавен глава. „Изолацията не проработи с Куба”, каза Обама и се обърна към кубинците с думите: „Ние всички сме американци”.


Барак Обама каза още, че САЩ ще преразгледат определянето на Куба като държава, подпомагаща тероризма.
Президентът на САЩ благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.


В същото време президентът на Куба Раул Кастро каза в изявление по националната телевизия, че страната се е съгласила да възстанови дипломатическите отношения с врага от Студената война САЩ, след като размяна на затворници е прокарала пътя за историческата промяна.
„Ние се съгласихме да възстановим дипломатическите връзки след повече от половин век”, каза Кастро. Все пак, допълни той, въпросът за американското търговско ембарго остава нерешен.