Новите правила за етикетиране дават по-високо ниво на защита на потребителите

Етикетите на храните трябва да имат по-четливa информация

Новите правила за етикетиране, които влязоха в сила на 13 декември в Европейския съюз, са приети още през 2011 година, заяви в ефира на радио „Добруджа" директорът на ОДБХ д-р Розалина Брайкова. Новите изисквания трябва да гарантират на потребителите по-ясна, подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти. Новите правила изискват на етикетите на храните вече да има по-четливa информация, ясно да бъдат посочени съставките, задължително да бъде споменат произходът на месото, по-ясно да бъдат обозначени заместителите при "имитациите" на храни, както и ясно да бъде указано, ако даден продукт е размразен.
Основната цел е да установят общите принципи, изисквания и отговорности, относно информацията за храните. С новия регламент се гарантира едно по-високо ниво на защита за консуматорите на храните, каза д-р Брайкова.
Вече има спуснати изисквания към експертите от областните дирекции как да действат при проверките. Първите три месеца ще са само с препоръчителен характер, като през този период няма да се налагат финансови санкции. Възможно да има и забрана на някои продукти или да бъде наложено преетикетиране на стоката. Наредбата не се отнася за продуктите, които са пуснати на пазара преди влизането й в сила.