Веселин Вучков: Трябва реформа на Закона за МВР

Силовият министър гарантира, че няма да има скандални персонални назначения

Трябва реформа на Закона за МВР. Това каза от парламентарната трибуна по време на дебати относно ЗИД на Закона за МВР министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде „Фокус“.

„Политическото ръководство е тясно ангажирано с реформите, които се провеждат там. Силно се надявам дебатът да е по-професионален. Засега това се получава. Имаше много конструктивни предложения. Това се отнася и за изискването за всички длъжности за растеж в кариерата да има конкурс. Щом става дума за растеж в кариерата, трябва да има конкурс“, заяви Вучков.

Той напомни, че година и половина промените в Закона за МВР и ДАНС бяха направени за не повече от 4 дни. „Това сега няма да е така. Не виждам преди края на януари да се приеме този законопроект“, каза още Веселин Вучков и допълни, че ще гарантира, че няма да има скандални персонални назначения, най-малко, защото закона няма да го позволи. 

„Няма да има сътресения, това също го гарантирам. Сътресения се случиха миналата година – шест месеца ДАНС и ГДБОП не проработиха”, допълни още Вучков.

Той обясни, че има разлика в предлагания законопроект и припомни, че промените в ЗИД на МВР и ДАНС, миналата година, са били направени в рамките на четири дни.

„Една временна комисия направи тази стресираща реформа на службите тогава. Сега има съдържателни обществени обсъждания не само по комисии”, заяви вътрешният министър и припомни, че обсъждане е имало на 31 юли с участие на международни експерти и дебат във вторник.

„Реформата от юни 2013 година, след това имаше тежки последици по отношение диалога ни с Европейската комисия (ЕК)”, коментира Вучков.

„ДАНС, която също е обект на реформа, продължава да стои с неясно преплетени функции и правомощия”, заяви Веселин Вучков и изрази надежда с така приетия законопроект това да бъде решено.