Маргарита Попова: България и Мароко могат да разширят сътрудничеството си

Политика

18-12-2014, 11:12

Снимка:

президенство

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вицепрезидентът Маргарита Попова е на официално посещение в Кралство Мароко

Двете страни ще задълбочат връзките си в социално-икономическата сфера, миграционните въпроси, културата

България и Мароко са изградили отлични двустранни отношения, датиращи от повече от половин век, които са стабилна база за бъдещо сътрудничество в редица сфери. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в Рабат на среща с министър-председателя на Кралство Мароко Абделилах Бенкиран, съобщиха от пресслужбата на президента.

По думите на Маргарита Попова, напредналият статут на Мароко в отношенията му с ЕС е доказателство за стратегическата роля на страната в региона и предпоставка за задълбочаване на сътрудничеството на кралството със страните от ЕС, включително с България. „С настоящата визита искаме да препотвърдим традиционно много добрите връзки между България и Мароко“, заяви вицепрезидентът. Маргарита Попова  отбеляза потенциала за развитие в двустранното сътрудничество между двете страни, като изтъкна възможностите за задълбочаване на отношенията в социално-икономическата сфера, културата, науката, образованието, както и в областта на миграционната политика. Българският вицепрезидент подчерта необходимостта от ускоряване на процеса на съгласуване на Спогодбата за социална сигурност между социалните министерства на двете страни и съобщи, че през януари 2015 г. предстои обсъждането на документа на експертно ниво и последващото му подписване.   
 Маргарита Попова отбеляза също възможностите за обмен на опит и задълбочаване на сътрудничеството в областта на здравеопазването. Като сфери с потенциал за развитие бяха откроени също науката, образованието и културата.

По време на срещата вицепрезидентът приветства реформите, инициирани от краля на Мароко Мохамед VI през 2011 г. с приемането на нова Конституция. „Вашата страна служи за модел в региона за демократизация и модернизация“, заяви Попова и отбеляза демократичните принципи, залегнали в новата Конституция. Тя създава основа за съдебна реформа, за въвеждане на правила за децентрализация и регионализация на страната, както и  за гарантиране и защита на човешките права. „Мароко успешно запази стабилността си, което е важно не само за страната ви, но и за Европа“, обърна се вицепрезидентът Маргарита Попова към министър-председателя Абделилах Бенкиран.

„Приветстваме разширяването на отношенията с всяка приятелска страна, а България е една от тях“, заяви от своя страна мароканският премиер. Абделилах Бенкиран отбеляза, че въпреки трудностите, страната провежда стабилна и предвидима политика.

Вицепрезидентът е на официално посещение в кралството от 17 декември.

В първия ден от посещението си в Кралство Мароко Маргарита Попова разговаря с председателя на Камарата на представителите (Долната Камара) в Мароканския парламент Рашид Талби Алами и от председателя на Камарата на съветниците (Горната камара) Мохамед Шейх Биадиллах. На срещите българският вицепрезидент окуражи усилията на кралството да се засили ролята и участието на жените във властта. „Някои политики се реализират много по-успешно, когато се провеждат от жени“, коментира Маргарита Попова.  

В Рабат вицепрезидентът Маргарита Попова беше посрещната с официална церемония. Попова поднесе венец в Мавзолея на Мохамед V и отдаде почит пред паметта и на неговия син – крал Хасан II. Вицепрезидентът изрази признателност към приноса на двамата в развитието на българо-мароканските отношения.

За днес програмата на вицепрезидента в Мароко предвижда срещи с председателя на Централния орган на Мароко за превенция на корупцията Абдеслам Абудрар. Късно днес Маргарита Попова ще разговаря с почетния консул на България в Казабланка Али Шрайби. Вицепрезидентът ще има среща със сънародници в града и с марокански граждани, завършили образованието си в България.