Потвърдено: 3.4 години затвор за пиян кмет, убил на пътя

Крими

18-12-2014, 11:29

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Наказание от 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим  ще трябва да изтърпи кметът на сливенското село Ковачите  Атанас Гурков заради катастрофата от миналата година, при която загина човек. Той е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. Днес Бургаският апелативен съд потвърди наказанието на Гурков.
Той е признат за виновен в това, че на 17.12.2013 г. в землището на Сливен, по главен път ІІ-66 при управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ауди” е  нарушил правилата по Закона за движение по пътищата,  като се движил с превишена скорост от 94 км/ч и в пияно състояние - 2.06 промила алкохол в кръвта, е причинил пътен инцидент, довел до смъртта на Вълю Арабаджиев. 
Гурков обжалва наказанието си от първата инстанция в Сливен. При проверката се установява, че делото  е минало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Апелативен съд Бургас споделя изцяло изводите, че в резултат на алкохолно опиянение и забавени реакции на подсъдимия, както и поради движението му с превишена скорост, той е загубил контрол над управлявания от него автомобил, не е възприел правилно намиращия се пред него „Фолксваген“, което е довело до произшествието. 
Искането за събиране на нови доказателства не може да бъде уважено. Кметът се е лишил от това право, давайки съгласие за разглеждане на делото в първата инстанция по института на съкратеното съдебно следствие.
Като неоснователно е преценено и оплакването на Гурков за допуснати съществени процесуални нарушения.
Въззивният съд намери за основателно искането на двамата частни обвинители и осъди подсъдимия да заплати сторените от тях разноски по делото.
Решението на Апелативен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.