Близо 38 000лв. събраха в Казанлък за "Японката"-снимки

Казанлъчани сбъдват мечтата на Почетния граждани Доко Доков

Само за една вечер и за един ден в деня на Благотворителната вечер за набиране на средства за издигане на скулптурата „Японката“ бяха събрани общо 37 674 лева.

Дарителската кампания преминава под патронажа на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова и на Председателя на Общински съвет – Казанлък. Статуята Японката“ бе дарена на града на розите и на неговите жители от Почетния гражданин на Казанлък, скулпторът Доко Доков. Дарението бе направено точно в деня, когато той бе обявен за Почетен гражданин на тържествената сесия на ОбС през 2013 г. Поради сериозното си заболяване Доко Доков не можа лично да получи Почетната грамота и паметния знак на Казанлък и те бяха връчени на сина му Камен Доков. Същия ден, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и Председателя на ОбС Николай Златанов посетиха Доко Доков в знак на уважение, а той дари на своите съграждани последната си творба „Японката“. Идеята му е била породена от дългогодишното приятелство между Казанлък и японските градове, Фукуяма, Мунаката, Хирошима.
При изключителен интерес премина благотворителната вечер, която се проведе в ресторант „Магна“. Търг на предмети на изкуството и художественото майсторство, уникални предмети с колекционерска стойност, изделия на кулинарното изкуство, отлежали вина и ракии, уиски на 18 години и още много уникални предмети бяха разиграни на търга. Интересът към томболата бе невероятен и тъй като приготвените картички за участие в него се изчерпаха буквално за минути, се наложи втори тур на томболата. За доброто настроение на гостите се погрижиха момичетата от ансамбъл „Арсенал“, които, облечени в кимона, създадоха автентична японска атмосфера в ресторанта, изящно украсен от сватбени салони „Деница“. Участваха още танцови двойки от „Киара –Н“, поп изпълнителката Светла Иванова и звездата Силвия Кацарова. Лично Негово превъзходителство г-н Такеши Коидзуми, посланик на Япония в България, уважи вечерта и се забавлява заедно с останалите гости.
Казанлъчани и гостите на града, които се включиха в благотворителния търг си тръгнаха с уникални предмети и с достойно внесен дан в дарителската кампания, в общ размер 7740 лв.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов даряват по една месечна заплата за каузата, всички общински съветници от ПП ГЕРБ даряват месечните си възнаграждения за месец декември, а общинските съветници от БСП даряват по дарителската банкова сметка на Община Казанлък определена сума.