Три четвърти от софиянци искат паметника пред НДК да бъде премахнат

Столичани подкрепят възстановяването на войнишкия мемориал

Над три четвърти от населението на София подкрепя възстановяването на войнишкия мемориал и премахването на паметника „1300 години България“. Това сочат резултатите от проведено социологическо проучване, обявени от Орлин Иванов от ГЕРБ в Столичния общински съвет, предаде „Фокус“.

От думите на Иванов стана ясно, че ГЕРБ и другите десни партии имат основна цел - да се подобри историческата памет на София и това е изключително важно за хората.
„Историческото място на войнишкия мемориал е било там, където е сега паметникът „1300 години България“. Имаме за цел да запазим този паметник, да го демонтираме и запазим на друго място“, обясни той.

„Проблемът, който се създава при премахването на паметника възниква от това, че има един парадокс, когато говорим за авторското право, но аз не съм чул авторите на войнишкия мемориал да са ги питали, когато е било предприето разрушаването му“, допълни Иванов.
„В действащия закон за авторското право е обозначено, че собственикът Столична община има право да се разпорежда, както иска със своята собственост. За това от гледна точка на закона смятам, че сме изрядни“, коментира той.