Жителите на Стожер не бяха освободени от такса битови отпадъци

Сметището е от нов тип и не е нужно да се освобождават напълно от налога жителите на селото

Жителите на Стожер, там, където от новата 2015 г. ще влезе в експлоатация депото за битови отпадъци, няма да бъдат освободени от такса смет за 2015 г., съобщи ИА Добруджа. Това решение бе взето днес на последната за 2014 г. сесия на Общински съвет на община Добричка. Точката бе втора в дневния ред на заседанието и дебатите по нея отнеха близо 1/3 от времето, необходимо за провеждане на цялата сесия. Първото предложение направи общинският съветник Петър Желев от БСДП, който предложи жителите на Стожер да бъдат освободени от такса битови отпадъци, като обезщетение за това, че на територията на тяхното селище се намира депото. Неговата съпартийка Славка Петрова го подкрепи, като се изказа ласкаво за предложената план-сметка за разходите за дейност „Чистота" за 2015 г. по населени места от страна на кметското ръководство, която, според нея, се доближава малко повече до Закона за местни данъци и такси. Тя подчерта, че промила от 4.4 % се запазва, но се увеличават с 64 000 лв. разходите за сметосъбиране и с 42 000 лв. разходите за обработване на отпадъците. За сметка на това разходите за почистване на нерегламентираните сметища са с 34 000 лв. по-малко, което г-жа Петрова определи като постижение и крачка напред в усилията на общинското ръководство по отношение управлението на отпадъците на територията на общината.
Сметището в Стожер ще е от нов тип и не е нужно да се освобождават напълно жителите на селото, категорично се противопостави на предложението Донко Марев от БСП. Той предложи частично обезщетение на живеещите в близост до депото за битови отпадъци, защото в противен случай общината ще загуби голяма сума пари. От отговора на зам.кмета Дико Иванова стана ясно, че споменатата сума възлиза на 36 000 лв. и общинските съветници трябва да предложат вариант как и откъде тези пари да бъдат покрити. В крайна сметка и председателят на Общински съвет Петър Петров изрази съмнение, че сметището в Стожер ще стартира в началото на 2015 г. и предположи като най-реален срок средата на юни, а през това време ще продължи да действа сметището в Богдан, така, че ако бъдат освободени стожерци от такса битови отпадъци – половината от сумата няма да се употреби правомерно.
При гласуването едва трима души бяха „за" освобождаването на жителите на Стожер от такса битови отпадъци, един бе „против", а останалите се въздържаха и предложението не се прие.