Откриха тържествено обновена зала в читалището на Крън

Животът

18-12-2014, 19:28

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще строят парк в центъра на Крън

Площадка с енергийни люлки ще имат децата в Крън

Помещението е ремонтирано с доброволен труд и средства от дарения

С Коледен концерт днес бе открита реконструираната камерна зала на Народно читалище „ Цвятко Радойнов“ в град Крън. Това е първото събитие, което се реализира в тази нова зала.

Читалището в град Крън е едно от читалищата в община Казанлък, което разполага с голям салон и сцена, строени преди много години, но тя е неизползваема, тъй като се руши. В момента всички читалищни събития се случват в една камерна зала, чийто капацитет е 50 души. По решение на читалищното настоятелство са предприети стъпки за нейното разширяване.

Дострояването на залата се извършва от месец август до септември 2014 година с дарителски средства и доброволен труд на самодейците, тъй като средствата за издръжка на читалищната институция са и без това недостатъчни. Подменена е дограмата на старата камерната зала и тя е разширена с близо 40 квадрата, като в момента залата може да побере 200 души.

„ Това е единственото място, където самодейците могат да покажат своето изкуство. В него има няколко формации – танцов състав, певческа група, детски състави. Те са носители на множество медали и призови отличия от национални конкурси“, разказва председателят на читалището Желязко Иванов.

Старата зала е неизползваема, тя се руши, покривът й се нуждае от цялостен ремонт и от 8 години е затворена. Преди шест години е разработен проект за реконструкция на читалището в Крън, който заедно с проекти за читалищата в селата Енина и Розово е одобрен от Министерство на културата, но средства така и не са отпуснати, твърди председателят. Според изчисленията в този проект, са необходими близо 400 хиляди лв. за ремонт на крънското читалище. То е строено преди 100 години с дарения на местните жители , разказва председателят.