Показват творби на Пикасо и Ел Греко в София през 2015-а

Афиш

18-12-2014, 18:53

Снимка:

flickr.com/sharman

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Предвидени са и срещи с испански писатели

Изложба на великия Пабло Пикасо, експозиция на фотографии върху творчеството на неповторимия Ел Греко и културно земетресение в София. Това обещаха директорът на Институт Сервантес Хавиер Валдивиелсо и съветникът по културните въпроси на Посолството на Испания Хайме Ермида при представянето на съвместната културна програма за 2015 г., предаде standartnews.com.


Изложбата на Пикасо, на произведения от фондовете на фондация „Пикасо” в Малага, ще бъде на 25 октомври в Националната художествена галерия.
А изложбата на Ел Греко ще може да се види през май в Софийската градска галерия.
„Ще организираме цикъл кино на испанско и ибероамериканско кино, литературни срещи с испански и български писатели и беседи по разнобразни теми, сред които какъв е опитът на испански футболисти и треньори в България”, обяви Валдивиелсо.
И добави, че първото събитие от амбициозната програма на Сервантес и посолството е на 29 януари в книжарница Гринуич на бул. „Витоша”, където големият баски писател Бернардо Ачага ще говори за литературните творби на баски език. Ще дойдат и други писатели от Испания - Франсиско Ферер Лерин и Хуан Антонио Бермиа, които ще имат прояви освен в столицата, също и в Пловдив. На 23 април пък, когато е Международния ден на книгата, Институт Сервантес и Посолството на Испания ще организират продължително четене на Дон Кихот.


През 2015 г. ни очакват и безброй джаз и фюжън изпълнения, както и традиционната през юни седмица на испанското и ибероамериканското кино.
„Решили сме да реализираме много амбициозна програма, която да предизвика културно земетресение с епицентър Института Сервантес”, пошегува се културният аташе.


А директорът на Сервантес заключи, че културата и гастрономията вървят ръка за ръка и го доказа с традиционните испански вкусотии – тортия, паеля и тапас плюс червено вино, които бе приготвил за гостите на Сервантес с помощта на испанският ресторант Тапас Бар в ж.к. „Стрелбище”, както и на две компании, които внасят типични за родината на бащата на Дон Кихот храни и, разбира се, неповторимия испански зехтин.